Společnost Apple, která má dnes hotovost větší než je HDP některých zemí střední velikosti, umožňuje naplno využít Trampův plán na úpravu daní. Podle analýzy analytiků společnosti Citi Insider by navrhovaná úprava daňového systému Donaldem Trupem měla akcie společnosti ještě více zatraktivnit a udělat je ještě ziskovější a to za předpokladu, že se budou iPhony vyrábět v Americe.

Analýza společnosti Citi předpokládá poukazuje na dva hlavní faktory: sazba daně z příjmů právnických osob bude snížena z 35% na 15% a za repatriaci hotovosti (vrácení peněz zpět do rodné země) ze zámořských zemí (kde je v současné době převážná část hotovosti Apple) bude platit 10% daň. Tyto dva kroky by vydělali Applu miliardy:

„… vidíme Apple jako významnou firmu pro daňové reformy. Apple má velmi dobré postavení, aby mohl využít jedné ze dvou navrhovaných úprav a to buď získání daňových prázdnin, nebo snížení daně z příjmů právnících osob. Naše analýza ukazuje, že snížení daňové sazby ve Spojených státech ve výši 6% pro výnos z akcií by nemělo takový úspěch jako v případě repatriace hotovosti a zpětnému odkupu akcií, zde by mohlo dojít k přírůstkovému příjmu ve výši 10% při výnosu na akcii. (Za předpokladu 25% repatriované hotovosti)“

Zisk na akcii, je hnacím motorem ceny akcií. Apple akcie jsou v současné době na historicky nejvyšší úrovni; Některé z nich mohou být pro investory zajímaví, a to pro ty, kteří již předpokládají, že se daňová reforma prezidenta Trumpa uskuteční.

Ale pokud čteme mezi řádky, již proběhly schůzky mezi Trumpem a společností Apple (a širším technologickým průmyslem). Trump ví, jak Apple může využít těchto daňových reforem. S největší pravděpodobností bude Trump vyžadovat podporu ve formě více amerických investic, nebo pracovních míst od společnosti Apple a v ideálním případě přesunout nějakou výrobu zpět do USA.

Produkce iPhonů se ale pravděpodobně v blízké době nevrátí – a to hlavně z důvodu ceny práce – ale řekněme si narovinu, nebylo by hezké vidět na nových lesklých iMacích nálepku „Made in the USA“.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde