Qi2 je zde: Je nové bezdrátové nabíjení iPhone lepší než MagSafe?

qi2 podpora iphone vs magsafe

Bezdrátové nabíjení je pohodlný způsob, jak dobíjet vaše mobilní zařízení – iPhone, Apple Watch, AirPods a mnoho dalších gadgetů třetích stran. Nejsou potřeba žádné kabely, což je obzvláště praktické na cestách. Existuje několik standardů a technologií bezdrátového nabíjení, z nichž nejvýznamnější jsou Qi, MagSafe a nyní i nejnovější Qi2. Chceme vám pomoci pochopit, který standard je pro vás nejlepší a jak vám může zefektivnit nabíjení.

Qi2, podporovaný rodinou iPhone 15 (od vydání) a iPhony 13 a 14 od verze iOS 17.2, slibuje rychlejší bezdrátové nabíjení a levnější, efektivnější nabíječky. Je velmi podobný MagSafe, což není překvapivé, protože Apple umožnil Wireless Power Consortium (WPC) použít MagSafe jako základ pro Qi2.

Qi2 by mělo přinést výhody magnetického uchycení MagSafe i pro Android, ale zároveň urychlit nabíjení a zlevnit nabíječky pro iPhone pomocí produktů třetích stran. Výrobci pravděpodobně vytvoří nové produkty, když trh bude větší (iPhone a Android), a ceny by měly klesnout.

Jak funguje bezdrátové nabíjení?

Bezdrátové nabíjení funguje na principu elektromagnetické indukce. Nabíjecí podložka a váš telefon obsahují cívky z měděného drátu. Když podložku zapojíte do zdroje energie, cívka nabíječky vytvoří magnetické pole. Když telefon položíte na podložku, cívka telefonu přemění toto magnetické pole na elektrický proud a tím dojde k nabíjení telefonu.

Co je Qi bezdrátové nabíjení?

ukázka staré Qi nabíječky (5W)

Qi (vyslovováno „čchi“) je čínské slovo znamenající „tok energie“. Qi je základní a nejpopulárnější standard bezdrátového nabíjení, který byl spuštěn v roce 2008, ale na iPhone se dostal až v roce 2017 s modelem iPhone 8. Apple stále podporuje standard Qi bezdrátového nabíjení u svých nejnovějších iPhonů – a iPhone 15 je kompatibilní s Qi2.

Qi umožňuje nabíjení iPhonů od modelu 8 výše pomocí Qi kompatibilní nabíječky bez použití kabelu (samozřejmě, nabíjecí podložka nebo stojan musí být připojeny kabelem k nabíječce). Bezdrátové nabíjení znamená méně opotřebení vašich zařízení, ale není tak efektivní jako kabelové nabíjení, protože část energie se ztrácí mezi nabíjecí podložkou a zařízením na ní.

Co je MagSafe bezdrátové nabíjení?

Ukázka oblíbeného MagSafe držáku od Fixed.

iPhony s magnetickým MagSafe obsahují kruh magnetů umístěných kolem cívky Qi nabíjení. V důsledku toho můžete magneticky přichytit nabíjecí doplňky k iPhonu. Ve skutečnosti můžete magneticky připevnit i nenabíjecí doplňky, jako jsou peněženky a držáky.

MagSafe od iPhonu 12 z roku 2020 dělá mnohem méně pravděpodobným, že minete cívky nabíjecí podložky, díky svému kruhu magnetů se vždy připojíte přesně a minimalizujete ztráty při nabíjení.

iPhony mohou pracovat s bezdrátovými nabíječkami, které jsou buď certifikovány MagSafe od Apple („vyrobeno pro MagSafe“) nebo jsou kompatibilní s MagSafe. Mohou pracovat i s méně sofistikovanými nabíječkami Qi, které ale nezvládnou iPhone nabíjet plným výkonem.

Certifikované nabíječky MagSafe mohou dodávat iPhonu 15W, zatímco pouze kompatibilní nabíječky MagSafe jsou omezeny na 7,5W, ale kompatibilní nabíječky jsou obvykle levnější. (Upřesnění: iPhone 12 mini se nabíjí pouze 12W s MagSafe.)

Některá silnější pouzdra brání bezdrátovému nabíjení MagSafe, takže se ujistěte, že pouzdro vašeho iPhonu je kompatibilní s MagSafe – podívejte se například na náš přehled nejlepších pouzder pro iPhone 15 Pro.

Bezdrátové nabíjení je skvělé, ale není tak rychlé jako kabelové. Pro skutečně rychlé nabíjení iPhonu používejte kabel připojený k alespoň 20W nabíječce USB-C. Pro iPhone 15 to znamená kabel USB-C na USB-C. Pro starší iPhony budete potřebovat kabel USB-C na Lightning. Kabel USB-A na Lightning rychlé nabíjení iPhonu nenabídne.

Magsafe port na MacBooku

Konektor Magsafe 2 na MacBooku

Poněkud matoucí je, že MagSafe je také název pro standard kabelového nabíjení MacBooků od Applu. Nabíjecí kabel se k portu MagSafe MacBooku připojuje pomocí magnetů, což znamená, že se nejen snadno připojuje, ale v případě náhodného zakopnutí o kabel vyskočí, místo toho aby notebook strhl na podlahu. Tato verze MagSafe je magnetická a bezpečná a má nabíjecí připojení pro MacBooky, ale není bezdrátová.

Které iPhony podporují MagSafe?

MagSafe bezdrátové nabíjení je integrováno do řad iPhone 12, 13, 14 a 15.

Co je to bezdrátové nabíjení Qi2?

qi2 nová generace nabíjení

Qi2 (vyslovováno jako „čchi dva“) je nejnovější verzí standardu bezdrátového nabíjení Qi, který znamená „tok energie“.

Apple je obvykle opatrný při přijímání technických standardů jiných společností. Ale při tvorbě Qi2 spolupracoval natolik, že v podstatě dal Wireless Power Consortium (WPC) MagSafe k použití jako základ pro Magnetický napájecí profil (MPP) Qi2. Svou roli v tom jistě hraje skutečnost, že Apple je řídícím členem WPC a předsedou správní rady.

Co tedy Qi2 přináší a proč je tak skvělé?

Představte si Qi2 nejen jako „MagSafe pro Android“, ale také jako univerzální MagSafe pro všechny kompatibilní produkty spojené s bezdrátovým nabíjením.

Při standardu Qi2 nebudou muset být nabíječky certifikovány Applem, aby podporoval 15W nabíjení. Měly by však splňovat technické požadavky WPC. Stručně řečeno, nabíječka Qi2 poskytne dvakrát rychlejší nabíjení než nabíječky „kompatibilní s MagSafe“.

Odstraněním poplatků za certifikaci MagSafe by mělo dojít k zlevnění nabíječek, které by v rychlosti nabíjení měly odpovídat nabíječkám certifikovaným Applem. Qi2 by mohlo nakonec předehnat MagSafe z hlediska rychlosti nabíjení, překračující jeho maximum 15W.

Které iPhony podporují Qi2?

Qi2 bezdrátové nabíjení je integrováno do rodiny iPhone 15. Od verze iOS 17.2 Apple zpřístupnil technologii všem modelům iPhone 13 a 14. Zatím není jasné, zda iPhone 12, první iPhone podporující MagSafe, někdy získá podporu. Qi2 je tak nové, že produkty ještě nebyly uvedeny na trh (aktuální k začátku prosince 2023). První produkty s Qi2 by měly dorazit v následujícíh 2 týdnech.

Který standard je lepší, MagSafe nebo Qi2?

Oba, MagSafe i Qi2, jsou lepší než obyčejné Qi. Jsou efektivnější a rozhodně nabízejí rychlejší bezdrátové nabíjení než Qi.

Z praktického hlediska vypadá Qi2 téměř identicky jako MagSafe, takže uživatelé iPhone 15 si mohou vybrat mezi MagSafe nebo Qi2 bez hlubšího prozkoumávání.

Budou nabíječky Qi2 fungovat s MagSafe?

Ačkoliv jsou technicky velmi podobné, Apple pravděpodobně bude stále vyžadovat certifikaci MagSafe pro ne-Qi2 produkty, aby dosáhly bezdrátového nabíjení na 15W. Jak nabíječka, tak zařízení musí být certifikovány pro Qi2, aby to fungovalo na 15W, stejně jako u MagSafe. Nicméně je pravděpodobné, že budoucí produkty certifikované pro MagSafe budou také certifikovány pro Qi2, a po iOS 17.2 všechny iPhony 13/14/15 budou nativně pracovat s nabíječkami Qi2.

Pro spotřebitele je to výhra na celé čáře, protože Qi2 znamená, že rychlejší bezdrátové nabíjení bude dostupné pro více zařízení a lidí. Jen pro marketingové specialisty bude noční můra pracovat s tak chaotickým názvoslovím.

Kdy budou nabíječky Qi2 uvedeny na trh?

Qi2 bylo oficiálně oznámeno na veletrhu spotřební elektroniky (CES) v Las Vegas v lednu 2023. Specifikace pro Qi2 jsou nyní dokončeny a nabíječky certifikované pro Qi2 by měly být dostupné přibližně do konce roku 2023, po raných oznámeních produktů na technologickém veletrhu IFA v září 2023. Nicméně očekáváme, že první nabíječky Qi2 budou uvedeny na trh nejpozději po lednové akci CES v roce 2024.

Někteří výrobci už odhalili první vyjádření ke svým chystaným nabíječkám. Výrobce příslušenství (a úzký partner Applu), společnost Belkin, uvedla, že její nadcházející nabíječky BoostCharge Qi2 „budou schopny nabíjet iPhony s MagSafe na 15W“. Anker tvrdí, že jejich nabíjecí zařízení MagGo Qi2 budou „kompatibilní se všemi produkty Apple MagSafe pro iPhone“.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde