MEGA přehled o iPhone 15: Nejobsáhlejší souhrn o novém modelu

iphone 15 lineup

Společnost Apple se chystá dnes, 12. září 2023, představit řadu iPhone 15, která přinese další aktualizované verze jejich vlajkových mobilních zařízení. Přestože nové iPhony ještě nebyly ani představeny, spekulace o řadě iPhone 15 již hojně kolují. Přinášíme vám nejobsáhlejší, podrobný přehled všech dosavadních zpráv a úniků informací na jednom místě. Dozvíte se vše o technologii, designu, cenách, specifikacích a dalších podrobnostech týkajících se modelů iPhone 15 a iPhone 15 Pro, které se očekávají v během dneška.

Přehled chystané řady iPhone 15

Stejně jako při předchozích uvedeních na trh plánuje společnost Apple v roce 2023 představit čtyři nové modely iPhone 15. Řadu budou pravděpodobně tvořit:

  • iPhone 15 – 6,1palcový displej
  • iPhone 15 Plus – 6,7palcový displej
  • iPhone 15 Pro – 6,1palcový displej
  • iPhone 15 Pro Max – 6,7palcový displej


Standardní modely iPhone 15 a iPhone 15 Plus budou sloužit jako cenově dostupnější vlajkové lodi společnosti Apple, zatímco modely Pro a Pro Max budou vybaveny špičkovými funkcemi, které zaujmou náročné uživatele.

Designové změny u všech modelů


Zatímco u posledních generací iPhonů docházelo z hlediska designu k poměrně opakovaným aktualizacím, řada iPhone 15 má přinést několik výraznějších změn, které ovlivní vzhled všech modelů.

Výřez pryč, přichází dynamický ostrov


Jednou z nejočekávanějších designových změn, která se chystá pro celou řadu iPhone 15, je odstranění výřezu pro přední fotoaparát. Apple poprvé debutoval s kontroverzním výřezem u iPhonu X z roku 2017 jako krytem pro TrueDepth kameru a technologii Face ID.

U modelů iPhone 14 Pro představil Apple jejich „dynamický ostrov“ jako další evoluci, která pouzdru poskytuje větší všestrannost a interaktivitu. Namísto statického černého výřezu se Dynamický ostrov může měnit a přizpůsobovat tak, aby zobrazoval oznámení, upozornění a další užitečné informace.

Nyní zprávy naznačují, že tento Dynamický ostrov nahradí výřez u všech čtyř modelů iPhone 15. To pomůže zefektivnit vzhled napříč celou řadou a přinese přidanou funkčnost i cenově dostupnějším modelům.

Porty USB-C napříč všemi modely

Další údajně široce rozšířenou změnou designu iPhonu 15 je přechod na porty USB-C z portů Lightning používaných téměř deset let. Přechod na USB-C je pro Apple nezbytný, aby vyhověl nadcházejícím předpisům EU, které nařizují standardizovaný nabíjecí port.

Zdá se, že namísto regionálních variant je Apple připraven jednoduše přejít na USB-C u celé řady iPhone 15. Nový port umožní vyšší rychlost kabelového přenosu dat a otevře kompatibilitu se stávajícími kabely a nabíječkami USB-C, které používá mnoho dalších zařízení.

Vysoce kvalitní materiály pro top modely

Zatímco standardní iPhone 15 a 15 Plus budou mít pravděpodobně hliníkové a skleněné tělo, jako jejich předchůdci, úniky naznačují, že modely Pro budou mít prémiovější konstrukci. Konkrétně by Apple mohl použít rám z titanové slitiny pro ještě lehčí a zároveň pevnější šasi.

Modely iPhone 15 Pro by také podle tipů měly získat mírně zaoblenější design s předním a zadním sklem, které se na okrajích postupně zakřivuje, aby plynule navazovalo na kovové boky. To by mohlo zajistit pohodlnější držení v ruce.

Barvy a kapacity

Pokud jde o barevné varianty, k očekávané paletě černé, bílé, (PRODUCT)RED a stříbrné se údajně připojí světle modrý a téměř růžový „korálový“ odstín. Kapacita úložiště by se měla dočkat jen drobných úprav, přičemž modely Pro by tentokrát mohly začínat na minimálně 256 GB.

Specifikace displeje a očekávané funkce

ProMotion 120 Hz u standardních modelů

Jednou z největších změn v displeji, o které se u iPhonu 15 hovoří, je rozšíření technologie Apple ProMotion i na standardní modely. Již od řady iPhone 13 Pro byly vynikající displeje s obnovovací frekvencí 120 Hz exkluzivní pro dražší úroveň Pro.

Několik úniků však naznačuje, že iPhone 15 a iPhone 15 Plus poprvé získají také plynulejší a citlivější displeje ProMotion s obnovovací frekvencí až 120 Hz. Díky tomu budou cenově dostupnější modely působit svižněji a animace budou jako po másle.

Stále zapnutý displej pro celou sestavu

S funkcí ProMotion úzce souvisí funkce Always-On Display, která byla poprvé představena u iPhonu 14 Pro. Ta umožňuje, aby uzamčená obrazovka zůstala neustále částečně podsvícená a bylo možné se rychle podívat na čas, widgety, oznámení a další informace.

Zjištěné kódy naznačují, že Always-On Display doplní ProMotion u standardních modelů iPhone 15, čímž se získá kompletní sada prémiových zobrazovacích funkcí v celé řadě 2023.

Všechny modely získají dynamický ostrov, ale Pro bude stále vylepšený

Jak jsme již informovali, unikátní „Dynamic Island“ má u všech čtyř nových modelů iPhone nahradit starý výřez. Apple však stále najde způsob, jak modely Pro odlišit díky vylepšené funkci Dynamic Island.

Rozšířená sada funkcí pouze u modelů Pro

Standardní řada iPhonů 15 bude mít pravděpodobně poměrně základní verzi Dynamic Island, která obsahuje přední fotoaparáty a technologii Face ID a zároveň nabízí některé jednoduché interakce s oznámeními.

Dynamický ostrov iPhonu 15 Pro je však připraven umožnit rozšířené funkce, jako je zobrazování živých sportovních výsledků, interakce s telefonními hovory, stavy nabíjení a další užitečné informace pro rychlé zobrazení. Modely Pro vytěží z oblasti Dynamic Island další užitečné funkce.

Rychlejší Face ID na iPhonu 15 Pro

Zatímco standardní modely iPhone 15 zůstanou u systému Face ID z minulých let, modely iPhone 15 Pro prý budou mít aktualizovaný snímač Face ID, který bude schopen rychlejšího ověřování obličeje.

Zvýšení rychlosti bude možné díky zmenšení potřebné plochy výřezu v krytu Dynamic Island. Odbavení a ověřování by tak mělo být znatelně rychlejší.

Nové čipy a výrazně vyšší výkon

Společnost Apple každoročně důsledně přináší do řady iPhonů vylepšení rychlosti a energetické účinnosti tím, že představuje nejnovější vlastní čipy řady A. Výjimkou nebude ani iPhone 15.

Čipy A16 pro standardní modely

Očekává se, že iPhone 15 a iPhone 15 Plus budou obsahovat čip Apple A16 Bionic, který poprvé debutoval v řadě iPhone 14 Pro. Standardní modely tedy sice nedostanou nový špičkový čip od Applu, ale A16 stále poskytuje vynikající výkon.

A17 pro modely Pro

Skutečnou výkonnostní bestií příštího roku bude údajně čip A17 určený pro iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Očekává se, že bude postaven na vylepšeném 3nm procesu a přinese znatelné zvýšení výpočetního výkonu i energetické účinnosti.

První zprávy hovoří o minimálně 10% zvýšení rychlosti a zároveň o zvýšení výdrže baterie až o 30 % díky nové 3nm architektuře. A17 poskytne modelům Pro skutečný výkonnostní náskok.

Přicházejí také změny v hardwaru fotoaparátu

Společnost Apple klade každoročně velký důraz na modernizaci fotoaparátu iPhonu. Zdá se, že řada iPhone 15 přinese několik vylepšení fotoaparátu.

48MP standardní fotoaparát

Po vzoru řady iPhone 14 Pro se u celé řady iPhone 15 předpokládá nasazení 48MP hlavních zadních fotoaparátů s vyšším rozlišením. To umožní hlavním fotoaparátům zachytit více detailů a světla pro ostřejší snímky a lepší výkon při slabém osvětlení.

Periskopický Zoom pouze v Pro Max

Nejvýznamnějším vylepšením fotoaparátu v této řadě bude zřejmě přidání periskopového objektivu se zoomem na iPhone 15 Pro Max. Ten by měl umožnit až šestinásobný rozsah optického zoomu pro mnohem bližší vzdálené záběry bez zhoršení kvality obrazu.

Spekulace naznačují, že iPhone 15 Pro zůstane u standardnějšího systému teleobjektivního zoomu, jako je tomu u iPhonu 14 Pro. Nejvyšší model Pro Max však možnosti zoomu posune ještě dál.

Vylepšení i u selfie fotoaparátu

Apple nezapomíná ani na přední TrueDepth fotoaparát. Očekává se, že všechny modely iPhonu 15 přinesou alespoň dílčí vylepšení, jako je lepší automatické ostření a výkon při slabém osvětlení pro selfie a FaceTime hovory.

Další pozoruhodné funkce a specifikace

Kromě hlavních změn, o kterých jsme se již zmínili, přinášíme přehled některých dalších očekávaných funkcí a specifikací řady iPhone 15 na základě různých zpráv:

  • Kompatibilita s Wi-Fi 6E pouze u modelů Pro
  • Vylepšené čipy UWB pro prostorové povědomí
  • Rychlejší kabelové nabíjení s USB-C
  • Zvýšená odolnost proti vodě
  • Vylepšená opravitelnost
  • Údajně satelitní nouzové připojení
  • Více paměti RAM u modelů Pro (8 GB oproti 6 GB)
  • Zvýšení kapacity úložiště – základní verze Pro může začínat na 256 GB
  • Nové barevně sladěné řemínky Apple Watch
  • Softwarové funkce iOS 17 budou oznámeny
  • Nejnovější modemy Qualcomm 5G

A mnoho dalšího bude představeno s blížícím se uvedením na trh. Apple má stále spoustu příležitostí překvapit nás dalšími funkcemi nebo designovými změnami, o kterých se zatím nepsalo.

Podrobnosti o cenách a dostupnosti

Společnost Apple zatím oficiálně nepotvrdila žádné podrobnosti týkající se řady iPhone 15. Pokud se však vzory potvrdí, můžeme si udělat několik kvalifikovaných odhadů ohledně cen a časového plánu vydání:

  • Oznámení 12. září 2023
  • Předobjednávky budou pravděpodobně zahájeny v polovině září
  • Maloobchodní uvedení na trh koncem září 2023
  • Ceny zůstanou podobné, začnou na 26 000 Kč (v USA na 799 dolarech) za iPhone 15.
  • Modely Pro však mohou být o něco dražší oproti obvyklé ceně, očekáváme od 36 490 Kč (v USA o 100 USD = od 1099 dolarů).
  • Při uvedení na trh se očekává široká dostupnost všech modelů
  • Tyto podrobnosti samozřejmě nejsou v tuto chvíli zdaleka jisté a z velké části se pouze řídí historickými vzorci vydávání iPhonů. Na základě zvěstí z dodavatelského řetězce se zdá, že ceny špičkových zařízení Pro budou s největší pravděpodobností upraveny směrem nahoru.

Podstatné však je, že téměř s jistotou můžeme očekávat, že nové nablýskané modely iPhone 15 přistanou v obchodech letos v září. Jako vždy mohou dostupnost ovlivnit omezení dodávek nových efektních zařízení Apple.

Jaká je budoucnost?

Kromě uvedení iPhonu 15 na trh se objevují první spekulace o tom, že v roce 2024 přijde iPhone 16 a v roce 2025 dokonce iPhone 17. Zde je stručný přehled toho, co by mohly budoucí iPhony čekat:

  • iPhone 16 – procesor A18, Face ID pod displejem, Wi-Fi 7, skládací model?
  • iPhone 17 – procesor A19, zcela bezportové nabíjení MagSafe, displeje micro-LED.
  • Apple neustále posouvá možnosti technologií chytrých telefonů. Dá se tedy předpokládat, že evoluce iPhonu bude kráčet kupředu s vylepšeními, jako je pokročilejší integrace rozšířené reality, satelitní připojení po celém světě a možná i bezdotykové ovládání gesty.

Vzrušující inovace jsou jistě před námi. Prozatím se však zdá, že řada iPhone 15 přinese pozoruhodná vylepšení a ponese pochodeň vlajkových lodí společnosti Apple roku 2023 a dále. S přibývajícími měsíci se dozvíme mnohem více o tom, co nás čeká.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde