Apple AI: Kompletní přehled o umělé inteligenci od Apple. Kdy se jí dočkáme? Co bude umět?

apple AI

Apple, tradičně vnímaný jako opatrný hráč na rychle se vyvíjejícím poli umělé inteligence (AI), je připraven učinit zásadní kroky, které by mohly změnit dynamiku jeho ekosystému a celého technologického průmyslu. S kombinací interních inovací a strategických partnerství se Apple chystá integrovat generativní technologie AI napříč svými produkty, což signalizuje novou éru přístupu tohoto technologického giganta k AI.

Aktuální shrnutí stavu AI a Apple k březnu 2024

Aktuálně Apple nevydal žádnou vlastní verzi generativní AI ani neimplementoval žádné z existujících řešení. Tim Cook oznámil, že se později v tomto roce dozvíme o novinkách v oblasti AI. Spekulace ohledně AI od Apple v poslední době však velmi sílí. Mluví se především o 2 možnostech: zajištění licence pro již existující řešení (od OpenAI nebo od Google) a o vývoji vlastní AI. Jako nejpravděpodobnější varianta se nyní jeví využití nějakého existujícího řešení.

Posun směrem k generativní AI

Evoluce Siri a další rozvoj

Po léta byl Apple vnímán tak, že je pozadu v oblasti AI, zejména ve srovnání se svými protějšky v Silicon Valley. Tento pohled se však dramaticky změní. Generální ředitel společnosti Apple, Tim Cook, potvrdil hluboký zájem společnosti o AI, s plány odhalit její pokrok později v tomto roce. Tento krok by mohl revolucionizovat virtuální asistentku Siri, která je kritizována za nedostatek významných vylepšení během posledních let. Přijetím generativní AI si Apple klade za cíl proměnit Siri v komunikativnějšího a efektivnějšího asistenta, schopného rozumět složitým dotazům a zvládat současně více instrukcí.

Vyhlídky a inovace na zařízení

Závazek Apple k soukromí a zpracování dat přímo na zařízení, vedl k vývoji Neural Engine, specializovaného hardwaru navrženého pro úkoly strojového učení. Přestože tyto pokroky jsou pozoruhodné, společnost si uvědomuje omezení zpracování přímo na zařízení a zkoumá řešení využívající cloudu, aby se podařilo zvýšit potřebný výpočetní výkon pro nové schopnosti AI. Zprávy o vyjednávání s Google a OpenAI o licencování jejich technologie naznačují strategii Apple kombinovat silné stránky cloudové generativní AI s vlastními interním vývojem.

Interní vývoj AI v Apple

Představení MM1

V odvážném kroku představili výzkumníci Apple rodinu multimodálních modelů pojmenovaných MM1, které ukazují schopnost interpretovat a generovat několik typů dat, jako jsou text a obrázky, současně. Tento vývoj naznačuje možný přínos pro budoucí produkty Apple, včetně iPhonů, Maců a virtuální asistentky Siri.

Akvizice a výzkum

Apple posiluje své schopnosti v oblasti AI prostřednictvím akvizic perspektivních firem, jako je kanadský startup DarwinAI, a úsilím svého oddělení Machine Learning Research. Tyto iniciativy zdůrazňují závazek společnosti k pokroku v technologii AI, zaměřené na generativní AI, která může být přímo aplikována na funkce zařízení.

Strategická partnerství pro rozšíření AI

Spolupráce s Google a OpenAI

V rámci rozšiřování svých interních kapacit v oblasti AI, Apple údajně vede diskusi s Googlem o integraci jeho Gemini AI do nadcházejících iPhonů a funkcí iOS. Toto partnerství, společně s předchozími rozhovory s OpenAI, naznačuje otevřenost Apple k využívání externích pokroků v AI, aby doplnil vlastní úsilí. Takové kolaborace by mohly vystřelit Apple do popředí AI závodu, přinášejíc AI funkce jeho rozsáhlé uživatelské základně.

Závěr: Vize AI společnosti Apple

Strategický obrat Apple směrem k AI, označený interními inovacemi a externími partnerstvími, odráží širší ambici definovat svůj ekosystém s AI v jádru. Zlepšením schopností Siri, prozkoumáním řešení založených na cloudu pro větší výkon a inovací s multimodálními modely, jako je MM1, Apple nejen dohání, ale možná stanovuje nové standardy pro integraci AI v technologii pro spotřebitele. Jakožto společnost se připravuje na odhalení svých pokroků v AI, technologický svět očekává transformační dopad, který by mohl formovat budoucnost naší interakce s našimi zařízeními.

Tento komplexní přístup k AI, který kombinuje špičkové s praktickým, ilustruje vizi Apple pro budoucnost, kde AI zlepšuje každý aspekt uživatelské zkušenosti. Ať už je to prostřednictvím vylepšení schopností Siri, využívání technologií založených na cloudu pro větší výkon, nebo inovací s multimodálními modely, cesta Apple v oblasti AI představuje významný posun směrem k chytřejšímu, intuitivnějšímu technologickému ekosystému.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde