Recenze Apple Watch SE: nejvýhodnější Apple Watch

apple watch se recenze

Do redakce jsme dostali na recenzi nové Apple Watch SE. Podrobně jsme se podívali na tuto levnější alternativu, která cílí mimo jiné na nové uživatele, kteří doteď žádné chytré hodinky od Apple neměli. Recenze je sestavena z pohledu právě těchto nových uživatelů a odhaluje co můžete od nových Apple Watch SE čekat a proč se (ne)vyplatí.

Displej a ovládání

Displej je dostatečně velký a velmi dobře čitelný a v porovnání se Series 3 nabízí až o 30 % více zobrazovací plochy. Ovládání jde velmi dobře a jak jsem se přesvědčil, není problém ani když máte tlustší prsty. Displej má dostatečně silný jas, takže je dobře čitelný i na ostrém slunci. Absence always-on displeje pro mě osobně nebyla problém. Z mého pohledu always-on displej akorát neustále poutá uživatele k obrazovce a nutí ho trávit u zařízení více času než je potřeba. Pokud ale budou Apple Watch SE vašimi prvními chytrými hodinkami, pak vám bude možná chvíli trvat než si zvyknete, že musíte správně pohnout zápěstím, aby se displej rozsvítil bez nutnosti dotýkání se hodinek druhou rukou. Tento „problém“ je ze začátku nepříjemný, ale po čase si pohyb pro rozsvícení displeje zautomatizujete. 

Řemínek

Snad nejtěžší při rozhodování, které Apple Watch SE vybrat, je výběr řemínku. Na výběr je plno variant včetně nových navlékacích řemínků. Navlékací řemínky jsme bohužel neměli možnost vyzkoušet, ale jeví se mi jako nejlepší a nejpohodlnější varianta. Spoj na klasickém řemínku byl občas nepříjemný a pokud používáte notebook, pak hrozí, že si ho kovovým čudlíkem na pásku poškrábete

Konstrukce a tlačítka

Apple Watch SE jsou dostupné pouze s hliníkovým tělem ve 3 klasických barvách: černá, zlatá a stříbrná. My jsme měli možnost testovat Zlatou a Černou verzi a obě vypadají velmi dobře. Na boku Apple Watch jsou dvě tlačítka: postranní tlačítko a Digital Crown. Postranní tlačítko je klasické tlačítko, které při zmáčknutí slouží k otevření docku s aplikacemi, při dvojitém zmáčknutí můžete platit pomocí Apple Pay a při podržení můžete hodinky vypnout a zapnout. U korunky, které Apple říká „Digital Crown“, se po stisknutí zobrazí ciferník, dvojitým stisknutím se vrátíte do poslední aplikace a dlouhým stisknutím se aktivuje Siri. Otáčením můžete také listovat v seznamech a přibližovat a oddalovat.

S iPhonem v symbióze

Bez iPhone 6s nebo novějšího modelu a iOS 13 nebo iOS 14 se s Apple Watch SE neobejdete. Pomocí iPhonu si na začátku své Apple Watch nastavíte, spárujete a pak je přes něj i spravujete. Aplikace sice můžete instalovat přímo na Apple Watch, ale stejně pak musíte v mobilu provést nastavení, abyste mohli aplikaci použít. 

Pokud vám přijde nějaká notifikace o zprávě, pak si na Apple Watch SE můžete zprávu přečíst a dokonce i odpovědět. V nabídce je přednastavených několik jenoduchých odpovědí v češtině, případně můžete zprávu nadiktovat. Také česky. Přes hodinky můžete také přijímat hovory.

Naopak iPhone nepotřebujete, pokud si například jdete zaběhat. Stačí k hodinkám připojit bezdrátová sluchátka a uložit si oblíbené playlisty do jejich interní paměti. To můžete provést jednoduše v aplikaci Watch na iPhone. Podobně není potřeba mít u sebe iPhone například ani při placení pomocí Apple Pay, takže si můžete po běhu skočit i něco koupit. 

Výdrž baterie a nabíjení

Baterie v Apple Watch vám vydrží bez problému 1-2 dny. Pokud nebudete s hodinkami na ruce spát, můžete je snadno nabíjet na bezdrátové nabíječce během spánku. K té se Apple Watch přichytí pomocí magnetu a hned se nabíjí. Do plné kapacity nabijete vybité Apple Watch cca za 2,5 hodiny. Jen nezapomeňte, že Apple přestal dodávat do originálního balení adaptér do zásuvky, takže si budete muset vystačit s nějakým starým nebo koupit nový.

Zdraví s aktivita

Apple Watch SE dokážou sledovat vaši aktivitu ať už se jedná o běh, chůzi, plavání, tanec nebo třeba i jógu. Hodinky jsou ale zaměřeny spíše na rekreační sportovce, protože například dokážou vydržet jen 6 hodin sledování pohybu při běhu pomocí GPS. Pokud k tomu přidáme i poslech hudby, tak je výdrž ještě nižší. Pokud jste dálkoví běžci a nechcete, aby se vám v průběhu běhu hodinky vybily, tak pro vás budou vhodnější specializované hodinky pro běžce, jako jsou například hodinky od Garminu.

Apple Watch SE využijete i na tůře a to nejen díky zabudovanému kompasu, ale také možnosti zobrazení například Google map v dostatečné kvalitě pro zorientování v prostoru. 

Už od Series 4 dokážou Apple Watch rozpoznat silný pád a v případě, že nebudete reagovat, zavolat pomoc. Není tomu jinak ani u Apple Watch SE, ale naštěstí jsme se k testování této funkce nedostali. Tuto funkci si musíte zapnout v nastavení.

měření tepu na apple watch se

Cena/výkon

Model SE není v nabídce Applu úplně lowcost řešením. Jako lowcost varianta v nabídce zůstávají několik let staré Series 3 a Apple Watch SE tak tvoří „zlatou“ střední cestu. Označení „zlatá“ střední cesta má své opodstatnění: zastaralé Series 3 jednoznačně válcuje a oproti novým Series 6 jim nic podstatného pro běžného uživatele nechybí, snad až na always-on displej. Apple tak s hodinkami jasně cílí na uživatele, kteří mají rádi poměr cena/výkon, podobně jako u letošního iPhone SE 2020.

Celkový dojem

Apple Watch SE jsou jasnou volbou pro všechny uživatele, kteří nevyužijí pokročilé funkce pro monitoring zdraví. Nabízejí vše potřebné z Apple Watch Series 6 za mnohem příznivější cenu. Jedinou nevýhodou, která může některé uživatele odradit je ale always-on displej. Pokud ale nechcete být neustále přilepeni k obrazovce, pak vám na nich nebude nic chybět

Za zapůjčení Apple Watch SE děkujeme Smarty.cz.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde