Attentat 1942: česká hra s nádechem historie

attentat 1942 ceska hra na ios

Dostali jsme v redakci možnost vyzkoušet českou hru, Attentat 1942, která nedávno vyšla ve verzi pro mobilní zařízení. Hra zaujme zejména silnou dějovou linkou, která prozkoumává život několika obyčejných lidí v období okupace. Celkový dojem ze hry máme silně pozitivní, a to jak z důvodu kvalitního zpracování, tak i z důvodu zajímavého obsahu. Pokud chcete strávit pár hodin neobvyklou, ale zajímavou hrou, která vás obohatí o nové vědomosti, pak je tato hra jasnou volbou.

Děj

Ve hře si zahrajete za postavu, která zjišťuje, co se během druhé světové války dělo s jeho dědečkem a proč byl po atentátu na Heydricha zatčen gestapem. Dědeček je aktuálně v nemocnici, a tak je jediná možnost zjišťovat informace od rodiny, kamarádů a známých. V průběhu hry objevujete nové postavy, zjišťujete další podrobnosti, a také vás čeká několik miniher, které vás vtáhnout do děje a pomohou dokreslit atmosféru z dob okupace

Princip hry

Hra trochu připomíná epizodu Black Mirror: Bandersnatch od Netflixu. Herní mechanismus funguje na základě vedení rozhovorů, kde můžete volit jednotlivé odpovědi, a tak získávat informace, které vedou k rozklíčování příběhu. Na konci každého rozhovoru se objeví přehled, kolik informací jste zjistili a máte i možnost rozhovor opakovat.

Věrné zpracování historických faktů 

Ze hry si kromě příjemně stráveného času odnesete také plno nových informací. V průběhu se od postav dozvíte plno zajímavých faktů, které jsou pojaty nikoliv klasickým učebnicovým stylem, ale očima postav, které tyto události zažily. Nemusíte se však bát, pokud si rádi počtete o historii. Ve hře na vás čeká vás kronika, která obsahuje informace ukryté pod jednotlivými hesly. Pokud neznáte nejlépe období během druhé světové války, tak v ní můžete rychle najít potřebné informace. 

Herní čas

Hru zvládnete dohrát v řádu jednotek hodin, v závislosti na tom, kolik času strávíte u rozhovorů, miniher a kroniky. 

Dostupnost:

Hru si můžete zahrát na iOS i Androidu. Při testování jsme hru hráli na iPadu, což se ukázalo jako ideální volba, vzhledem k množství videí. Dále je hra už od roku 2017 dostupná na MacOS, Windows a Linux. Desktopovou verzi si můžete zakoupit přímo na oficiálních stránkách nebo na Steamu, Humble a Itch.io.

Zajímavostí o hře je, že ji Google neschválil pro německý, rakouský, francouzský a ruský trh. Problém, který u hry vidí Google, jsou zmínky o nacismu. Autoři hry měli podobný problém už s verzí pro počítač, kde však nakonec byli schopni vysvětlit, že se nejedná o oslavu nacismu, ale historickou hru. Ostatně samotní tvůrci v tiskové zprávě tvrdí, že se počítačová verze Attentat 1942 tehdy stala historicky první hrou vydanou na německém trhu, která obsahuje nacistickou symboliku. Zamítnutí ze strany Googlu však firmě přineslo silnou podporu od herní komunity a dostala se díky tomu do zahraničních médií. 

Schvalovací proces v App Store se údajně také neobešel bez problémů. Podle autorů ale stačilo bližší vysvětlení a následně Apple hru schválil pro celý svět.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde