iOS 18 vydán: Vše, co potřebujete vědět před instalací

ios18 vydan

Apple vydal iOS 18, který přináší řadu nových funkcí a vylepšení. Od vylepšených možností přizpůsobení až po zajímavé funkce založené na umělé inteligenci, iOS 18 se ukazuje jako jedna z nejvýznamnějších softwarových aktualizací společnosti Apple. Tento průvodce vám poskytne veškeré podrobnosti.

iOS 18: datum vydání

iOS 18 oficiálně vyšel 16. září 2024 spolu s dalšími hlavními aktualizacemi operačních systémů Apple, jako je macOS Sequoia, iPadOS 18 a watchOS 11. Některé funkce však nejsou k dispozici hned při vydání a přijdou v pozdějších aktualizacích.

iOS 18: nejnovější verze

Aktuální verzí je iOS 18 a očekává se brzké vydání iOS 18.0.1, které má řešit počáteční problémy. Apple také pracuje na iOS 18.1, který přinese očekávané funkce Apple Intelligence.

Všimněte si, že nové verze často přicházejí s opravami chyb. Například problém s iPadOS 18 způsobil, že iPad Pro M4 přestal mnoha uživatelům fungovat, což vedlo Apple k pozastavení této aktualizace. Další aktualizace přinesou vylepšení výkonu a opravy chyb.

Přizpůsobení vzhledu

Uživatelé mají nyní větší svobodu v přizpůsobení svého iPhonu. Můžete si libovolně uspořádat aplikace a widgety na domovské obrazovce, dokonce i nad dockem. Tato přizpůsobení se rozšiřují na zamykací obrazovku a řídící centrum, což umožňuje ještě větší personalizaci.

Další estetickou změnou jsou tmavé nebo barevně tónované ikony aplikací, které uživatelům umožňují lépe sladit vzhled se svými vybranými tématy.

Fotky

Aplikace Fotky prošla největším redesignem v historii. iOS 18 se zaměřuje na rychlejší organizaci a vyhledávání fotografií v rozsáhlých knihovnách.

Apple Intelligence

Hlavní novinkou iOS 18 je Apple Intelligence, což je nová sada funkcí založených na umělé inteligenci. Většina těchto funkcí bude dostupná pouze na iPhone 15 Pro, Pro Max a novějších zařízeních kvůli hardwarovým omezením. První funkce Apple Intelligence budou dostupné v aktualizaci iOS 18.1 později v tomto roce.

Zlepšení přístupnosti (Zpřístupnění)

iOS 18 přináší nové možnosti zpřístupnění, včetně adaptivních hlasových zkratek, které umožňují uživatelům zapínat nebo vypínat funkce zpřístupnění pomocí vlastních frází. Další novinkou je Live Speech, která uživatelům umožňuje zadávat zprávy, které jsou během hovorů nebo videohovorů hlasitě čteny.

Chyby a problémy v iOS 18

Přestože je iOS 18 významnou aktualizací, není bez problémů:

Chyba v aplikaci Zprávy

Chyba v aplikaci Zprávy může způsobit pády, zejména pokud se uživatelé pokusí sdílet tvář z Apple Watch. Apple o problému ví a pracuje na opravě.

Rizika při prvotní instalaci

Jako u každé velké aktualizace mohou první uživatelé zažít problémy s výkonem. Pokud narazíte na problémy, možná budete chtít zvážit downgrade na iOS 17.

iOS 18: kompatibilita

iOS 18 je podporován na stejných modelech iPhonů jako iOS 17. Starší iPhony, jako je iPhone 8 a iPhone X, však nebudou podporovat některé pokročilé funkce kvůli hardwarovým omezením, například Apple Intelligence. Zde je seznam podporovaných zařízení:

  • iPhone XR a novější
  • iPhone 11 série
  • iPhone 12 série
  • iPhone 13 série
  • iPhone 14 série
  • iPhone 15 série

Apple také ukončil podporu pro iOS 15, což znamená, že starší modely jako iPhone 6S, iPhone SE (1. generace) a iPhone 7 již nebudou dostávat bezpečnostní aktualizace.

Jak nainstalovat iOS 18

Instalace iOS 18 je jednoduchá:

  1. Otevřete aplikaci Nastavení na svém iPhonu.
  2. Přejděte do sekce Obecné > Aktualizace softwaru.
  3. Postupujte podle pokynů k stažení a instalaci iOS 18.

Pro ty, kteří nechtějí riskovat problémy s prvotními verzemi, doporučujeme počkat na další opravy, jako je iOS 18.0.1 nebo 18.1, před aktualizací.

Beta verze iOS 18

Apple zahájil svůj program beta testování pro iOS 18 v červnu 2024 pro vývojáře i veřejné testery. Pokud vás zajímají nové funkce předem, můžete se zapojit do veřejné bety nebo bety pro vývojáře.

Mějte na paměti, že beta software může být nestabilní, takže se doporučuje neinstalovat jej na primární zařízení.

Závěr: měli byste aktualizovat na iOS 18?

Pokud váš iPhone podporuje iOS 18, doporučujeme počkat s aktualizací, dokud Apple nevyřeší počáteční chyby.

Předchozí článekApple Keynote: Co bylo představeno?
O Apple se zajímám už více než 10 let. Mým prvním zařízením byl iPod, díky kterému jsem objevil, jak skvěle fungují Apple zařízení. Postupně jsem se z nadšence, který se zajíma o Apple, posunul až k psaní na Applemagazin.eu.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde