Měli byste svůj Mac vypnout, když odjíždíte na dovolenou?

vypínat mac nebo nevypínat

Přestože si většina lidí nedokáže představit, že by se od svého Macu oddělila na více než několik hodin nebo dní, jsou situace (dovolené, pracovní a studijní cesty,..) kdy svůj Mac nepoužíváte týdny nebo dokonce měsíce. Měli byste jej v takových případech vypnout? Stane se něco, pokud to neprovedete? A měli byste jej nechat zapojený v zásuvce?

Vypněte svůj Mac

Pokud neplánujete svůj Mac během své nepřítomnosti používat, nejlepší, co můžete udělat, je jej vypnout.

U stolního Macu použijte nabídku Apple a vyberte možnost „Vypnout..“ a poté jej odpojte od zásuvky. Tím můžete předejít potenciálnímu poškození způsobenému problémy, které by mohly nastat, zatímco Mac není pod dohledem.

U Macbooku není žádný významný důvod, proč jej nechat zapojený v zásuvce. Od té doby, co Apple před 25 lety přešel na lithium-iontové baterie, problém s bateriemi, které se vybíjejí na nulu, zmizel. Navíc optimalizace baterie v macOS, zavedená v roce 2021 s macOS 10.15.5 Catalina, udržuje baterii vašeho laptopu nabitou jen na tolik, kolik je potřeba, obvykle na 80 procent. Když je Macbook vypnutý, nespotřebovává téměř žádnou energii.

Pro oba typy Maců, stolní i laptop, zvažte zabalení počítače, aby se zabránilo usazování prachu a snížilo riziko krádeže.

Zkontrolujte své zálohy

Vždy doporučujeme mít alespoň dvě unikátní zálohy vašich dat, přičemž jedna by měla být uložena mimo místo, kde máte Mac. To může být v jiné budově nebo v cloudu. I když máte všechna svá data uložená na iCloud, Dropbox, Google Drive, OneDrive nebo jiné službě, ujistěte se, že máte další zálohu mimo poskytovatele cloudového úložiště.

Pokud používáte Time Machine pro místní zálohování, zvažte odstranění disku z místa, kde máte Mac uložen. Můžete si koupit kompaktní SSD disk, provést čerstvou zálohu pomocí Time Machine a pak si disk vzít s sebou nebo jej nechat u důvěryhodné osoby. Doporučujeme také zálohu zašifrovat, aby v případě krádeže nebo neoprávněného přístupu nedošlo k úniku dat.

Pokud používáte cloudovou zálohovací službu, mějte na paměti, že některé společnosti mažou data u účtů, kam se nikdo nepřihlásil po určitou dobu.

Opětovné zapojení po návratu

Po návratu zapojte svůj Mac do zásuvky a zapněte jej. Může to trvat déle než obvykle a u laptopu může být potřeba krátké nabíjení, pokud byl předtím odpojen. Ihned zkontrolujte aktualizace systému a nainstalujte je, abyste se vyhnuli bezpečnostním problémům, které mohly nastat během doby, kdy byl Mac vypnutý. Také spusťte App Store a aktualizujte všechny své aplikace, které jste tam zakoupili.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde