Interaktivní widgety na macOS Sonoma

Apple v poslední verzi macOS, Sonoma, kompletně přepracoval widgety. Nyní jsou widgety interaktivní a mohou být přímo na pracovní ploše, místo toho, aby byly skryty v Centru oznámení. Tato významná změna má za cíl učinit widgety užitečnějšími a atraktivnějšími.

Widgety se přesouvají na plochu

První velkou změnou je možnost přetáhnout widgety z Centra oznámení a umístit je kamkoli na pracovní plochu. Apple nabízí návod na umístění widgetů tím, že ukazuje obrys pro jejich přichycení vůči ostatním widgetům.

Uživatelé mohou také kliknout pravým tlačítkem na pracovní plochu a vybrat „Upravit widgety“, což jim umožní přístup ke galerii, která zahrnuje widgety z iOS zařízení. Stačí přetáhnout jakýkoli widget z galerie na pracovní plochu a začít jej používat.

Widgety se stávají interaktivními

V macOS Sonoma nejsou widgety již pouze statickými informačními panely. Mnoho z nich nyní obsahuje interaktivní tlačítka a ovládací prvky.

Například ve widgetu aplikace Domov může uživatel kliknout na tlačítko každého příslušenství a přímo ovládat zařízení. Tato interaktivita oživuje widgety.

Přizpůsobení widgetů

Kliknutím pravým tlačítkem na widget se zobrazí možnosti, jako je změna jeho velikosti nebo jeho úplné odstranění. Uživatelé mohou také přepínat styly widgetů mezi plnobarevným a monochromatickým vzhledem.

Když nejsou aktivní, widgety se zacloní do pozadí tapety, aby nerušily. Když na ně ale uživatel klikne, opět se plně zobrazí s užitečnými informacemi a ovládacími prvky.

Widgety se stávají důležitějšími

Díky těmto změnám Apple přesouvá widgety do popředí. Tím, že je činí hmatatelnými a interaktivními prvky pracovní plochy, stávají se widgety pro uživatele atraktivnějšími a praktičtějšími.

Nová interaktivita proměňuje widgety v pohodlná centra pro ovládání zařízení, přístup k informacím a další. Podpora Continuity také elegantně propojuje zážitky z Macu a iPhone/iPadu.

Celkově interaktivní widgety na pracovní ploše Apple vytvářejí v macOS více sjednocené a přizpůsobitelné pracovní prostředí. Uživatelé jistě najdou nové využití pro widgety, které dříve přehlíželi nebo ignorovali. Tato evoluce pomáhá widgetům lépe naplnit jejich potenciál jako užitečné nástroje na pracovní ploše.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde