Adware Pirrit je aktuálně nejčastější hrozbou pro uživatele macOS. Co to je a jak se bránit?

adware na mac

Mezi uživateli macOS často panuje mylná představa, že jsou jejich zařízení 100% chráněna před kybernetickými hrozbami. Není to však pravda. Počítače od Apple jsou při neopatrném chování snadnými cíli hackerů. To potvrzuje například Adware Pirrit, který je v posledních měsících hlavní hrozbou pro macOS. Co to je a jak před ním ochránit svůj Mac vám poradíme v našem článku.

Co je adware Pirrit?

Adware Pirrit je škodlivý software, který zobrazuje nevyžádané reklamy. Je obvykle nainstalován pomocí metody zvané „bundling“, kdy si uživatelé myslí, že stahují aktualizaci aplikace, ale nevšimnou si, že je k ní připojen další nechtěný software. Ten pak zobrazováním reklamy generuje příjmy pro své tvůrce.

Jak je adware Pirrit rozšířený v Česku?

V České republice představuje Adware Pirrit významnou hrozbu. Eset ve své listopadové statistice uvádí, že se jedná až o více než 21 % všech detekcí adwaru na platformě macOS. Tento adware je zodpovědný za řadu problémů, od zpomalení Macu přes neustále vyskakující otravné reklamy až po riziko krádeže osobních údajů.

Jak se adware dostane do Macu?

Adware Pirrit se typicky šíří skrze neopatrné stahování a instalaci softwaru z neověřených zdrojů. Často je skryt v balíčcích s jiným, zdánlivě neškodným softwarem. Jedná se často o bezplatné aplikace a jejich aktualizace. V posledních měsících byl nejčastěji stažen ve falešných aktualizacích Flash Playeru a aplikace pro předpověď počasí (Wheater App). Uživatelé nevědomky nainstalují Pirrit společně s touto aplikací/aktualizací a následně na nich hackeři začnou vydělávat.

Ochrana (nejen) před adwarem Pirrit

Pro ochranu proti Adware Pirrit je klíčové:

  1. Používat důvěryhodný antivirus pro Mac a pravidelně ho aktualizovat.
  2. Stahovat aplikace pouze z oficiálních a ověřených zdrojů, jako je App Store.
  3. Být opatrný při instalaci nového softwaru a pečlivě číst podmínky a souhlasy.
  4. Pravidelně provádět skenování počítače na přítomnost adwaru a jiného malware.

Shrnutí na závěr

Adware Pirrit představuje v České republice vážnou hrozbu pro uživatele macOS. Jeho schopnost skrytě běžet na pozadí a obtížná detekovatelnost z něj činí jednu z největších hrozeb. Klíčem k ochraně je znalost rizik, opatrnost při stahování a instalaci softwaru a používání spolehlivých antivirových programů.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde