Rozebraný iMac s M3: uspořádání hardware a opravitelnost kopírují iMac s M1

imac m3 rozebran ifixit

Společnost iFixit nedávno provedla tradiční rozbor nového iMacu s čipem Apple M3. Rozbor odhalil vnitřní strukturu komponent, která ukazuje, že se v mnohém podobá předchozímu modelu iMac s čipame M1. Hlavní změnou uvnitř M3 iMac, kromě externích úprav, je přechod na jedinou „Complementary Metal Oxide Semiconductor“ (CMOS) baterii namísto dvou, které byly použity v předchozím modelu. CMOS baterie, která je běžnou součástí stolních Maců, má klíčový význam pro uchování dat v BIOSu základní desky a vyznačuje se dlouhou životností, často vydrží několik let bez potřeby výměny.

iFixit rozebralo iMac s M3

Podobnosti s iMac M1

Kromě této změny si iMac s M3 v mnohém zachovává konstrukční rysy iMacu s M1, který iFixit dříve rozebral v roce 2021. Vnitřní uspořádání je charakterizováno dvěma mřížkovými komorami a konektorem k podstavci, který zahrnuje množství šroubů. Základní deska, zabírající relativně malou část na spodní straně pouzdra, je doplněna moduly portů, které jsou snadno vyměnitelné.

Uchycení displeje a opravitelnost

obrazovka nového iMac (M3) je opět přilepena

Co se týče uchycení displeje, Apple i v iMacu s M3 pokračuje ve využívání lepidla, čímž se liší od magnetického uchycení používaného ve starších modelech s Intel procesorem. Tento způsob uchycení umožňuje odstranění a výměnu, avšak nikoli tak snadno, jako to bylo u magnetického uchycení. Původní iMac s M1 získal od iFixit hodnocení opravitelnosti 2 z 10 (čím vyšší, tím lépe opravitelné). Ačkoli iFixit dosud neudělil hodnocení opravitelnosti iMacu s M3, očekává se, že model dostane podobné hodnocení, neboť jediná změna v CMOS baterii pravděpodobně významně neovlivní tento posudek.

imac po odlepeni obrazovky
iMac (M3) po odlepení obrazovky a oddělání krytky základní desky

Shrnutí

M3 iMac si zachoval vnitřní design podobný modelu M1. K vidění jsou jen menší úpravy, nejvýznamnější z nichž je přechod na jedinou CMOS baterii. Model nadále klade důraz na kompaktní vnitřní uspořádání na úkor opravitelnosti zařízení.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde