iOS 18: Nejlepší nové funkce pro váš iPhone

ios 18 nejlepší funkce

Tento podzim Apple uvede iOS 18, který slibuje být jednou z nejvýznamnějších aktualizací za poslední roky. Díky velkým vylepšením nejčastěji používaných aplikací, novým možnostem personalizace a výkonným AI funkcím se iOS 18 zaměřuje na povýšení uživatelské zkušenosti na novou úroveň.

Apple Intelligence vylepší Siri

siri apple AI

Nové schopnosti umělé inteligence (AI) od Apple významně ovlivní způsob, jakým používáme naše iPhony, a to nejen v iOS, ale i v iPadOS a macOS. Soukromí a personalizace jsou jádrem těchto AI funkcí.

Siri se dočká významného vylepšení, včetně nového zářícího okraje na obrazovce, který indikuje, že poslouchá. Nyní bude lépe rozumět přirozené řeči, i když se přeřeknete. Siri bude používat informace z vašeho zařízení k pochopení kontextu a provádění akcí, jako je plynulý přechod z jednoho úkolu na druhý v rámci aplikací.

Například můžete zadat podrobné požadavky jako „Ukaž mi fotky Stacy v New Yorku v jejím růžovém kabátu“ a Siri rozpozná osobu a místo z vašich dat. Poté můžete říci „Udělěj tuto fotku výraznější“ a Siri ji automaticky vylepší, nebo zadat Siri, aby fotku přidala do specifické poznámky. Nové nástroje vám také pomohou přepsat nebo shrnout zprávy, prioritizovat komunikaci a generovat odpovědi.

Apple představuje aplikaci Image Playground pro generování obrázků pomocí AI, což umožňuje uživatelům vytvářet obrázky ve stylech jako skica, ilustrace nebo animace. Může generovat personalizované „Genmoji“ a stylizované obrázky známých kontaktů pomocí dat z telefonu. Vývojáři mohou také integrovat tyto nástroje do svých aplikací prostřednictvím nového API.

Pro úkoly vyžadující širší znalosti bude Siri bezproblémově spolupracovat s ChatGPT-4o od OpenAI. Tato integrace umožní uživatelům přístup k pokročilým funkcím bez potřeby samostatného účtu ChatGPT. Podpora dalších třetích AI modelů se očekává v budoucnu.

AI funkce budou fungovat přímo na zařízení pro ty, kteří mají iPhone 15 Pro nebo Pro Max s procesorem A17 Pro, nebo iPady a Macy s procesory řady M. Když je potřeba pokročilejší zpracování, Apple využije své soukromé cloudové servery, což zajistí soukromí dat.

Vylepšená personalizace

prázdné místo na obrazovce iphone

iOS 18 nabídne rozsáhlé možnosti personalizace, bez ohledu na schopnosti AI vašeho telefonu. Uživatelé již nebudou omezeni na mřížku na domovské obrazovce, což umožní volné umístění ikon a widgetů. Automatické stínování ikon aplikací v režimu Dark Mode bude samozřejmostí a nová personalizační karta umožní nastavit univerzální odstín pro všechny ikony.

Control Center se dočká výrazných vylepšení, včetně více přizpůsobitelných stránek věnovaných specifickým funkcím, jako je přehrávání hudby nebo ovládání domácnosti. Nová Control Gallery umožní uživatelům přidávat třetí strany a výchozí ikony na uzamčené obrazovce lze změnit.

Nové funkce ochrany soukromí

Apple nadále upřednostňuje soukromí s novými funkcemi v iOS 18. Uživatelé budou moci zamykat aplikace, což zajistí, že citlivé aplikace nebudou zobrazovat oznámení nebo se objevovat ve vyhledávání, když zařízení sdílíte. Existuje také možnost úplného skrytí aplikací, které budou přístupné pouze přes Face ID, Touch ID nebo přístupový kód.

Další ovládání soukromí zahrnují podrobnější oprávnění pro přístup aplikací ke kontaktům a zařízením, podobně jako je tomu u knihovny fotografií. Nový nástroj umožní vývojářům připojit se k zařízením bez přístupu ke všem Bluetooth nebo Wi-Fi připojeným zařízením.

Aktualizace aplikací

Několik populárních aplikací od Apple se dočká aktualizací v iOS 18.

  • Mapy: Uživatelé se mohou těšit na nové topografické mapy s turistickými stezkami a offline funkcionalitou.
  • Zprávy: Hlavní aktualizace zahrnují podporu RCS, možnost použít jakýkoli emoji nebo samolepku jako tapback, plánování zpráv a pokročilé možnosti formátování textu. Nouzové satelitní zprávy se rozšiřují i na ne-nouzové zprávy.
  • Mail: Nová automatická kategorizace e-mailů roztřídí zprávy do primárních, transakcí, aktualizací a propagací s možností „Všechny zprávy“. Digest view seskupí související e-maily od stejného odesílatele.
  • Připomínky: Integrace s kalendářem umožní zobrazování připomínek ve vašem rozvrhu.

Přestavba aplikace Fotky

Aplikace Fotky se dočká největší přestavby vůbec. Horní část obrazovky bude zobrazovat vaši knihovnu, kterou můžete třídit podle data nebo filtru, včetně možnosti vyloučit screenshoty. Přejetím doprava přejdete na Carousel, který denně zvýrazňuje nové fotky a videa.

Pod mřížkou knihovny bude sekce Kolekce, která kategorizuje obrázky podle času (poslední dny, roky, svátky), lidí, oblíbených vzpomínek nebo cest. Můžete přizpůsobit pořadí a připnout požadované kolekce.

Dostupnost

iOS 18 je nyní k dispozici v beta verzi pro vývojáře, přičemž veřejná beta verze je očekávána příští měsíc. Plná verze bude spuštěna společně s uvedením iPhone 16 na podzim.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde