Spekulace mluví o velkém zdražení chystaného iPadu Pro. Důvod? OLED displej

ipad 2024 nove futuristicke modely

V posledních měsících sílí různé spekulace a analýzy o nových iPadech. Ať už se jedná o odložení nových modelů na rok 2024 nebo o zahájení hromadné výroby displejů. Poslední spekulace zmiňují, že nejnabušenější tablet od Apple údajně čeká významné zdražení. Příčina? Hlavně OLED displej a čip Apple M3. Stane se z iPadu Pro luxusní zboží?

Původ nových spekulací o iPadu Pro s OLED

Únik od blogera yeux1122 (originál z jeho blogu v korejštině zde), o kterém informoval AppleInsider, zmiňuje několik informací o nové generaci iPadů Pro. Přestože má tento zdroj smíšenou historii správnosti, informace naznačují významná vylepšení. Nové OLED displeje mají nabídnout více než dvojnásobný kontrast a jas oproti současným modelům. K tomu by díky přepracovanému designu mohly být nové iPady nejtenčí a nejlehčí tablety v historii.

Velká vylepšení i velké zdražení

Nejvíce šokující aspekt úniku je předpokládaná cena. Počáteční cena 11palcového modelu by mohla vystoupat na cca 1 500 dolarů, což je 88% nárůst oproti současné základní ceně 799 dolarů (25 990 Kč v České distribuci). Podobně by se cena většího modelu Pro mohla pohybovat mezi 1 800 a 2 000 dolary, což znamená nárůst až o 82 %. Vzhledem k tomu, jak Apple přepočítává ceny pro Českou distribuci se můžeme dočkat situace, kdy bude základní iPad Pro stát cca 44 000 Kč a větší, 13palcová verze necelých 52 000 Kč.

Kompromis: vyšší cena za lepší specifikace

Tento nárůst cen má hned několik důvodů. Kromě standardního zvýšení kapacity úložiště, podobně jako u iPhone 15 Pro Max, se očekává, že nové iPady Pro nabídnou špičkové čipy M3 a výše zmíněné OLED displeje. Tato vylepšení by mohla pro některé ospravedlnit astronomickou cenu, ačkoliv zda stojí za připlacení 700 dolarů necháme na čtenářích.

Skepticismus a kontext

Zatímco nárůst ceny pro modely s OLED by nebyl překvapující, výše nárůstu se u jednotlivých úniků liší. Pro kontext, když Apple představil mini-LED displej na 12,9palcovém modelu v roce 2021, cena stoupla pouze o 100 dolarů. Takže skok přesahující 500 dolarů se zdá být neobvykle vysoký, i pro Apple.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde