První auta s podporou nové verze Apple CarPlay přijdou v příštím roce

apple car play porsche

Společnosti Aston Martin a Porsche nedávno představily první palubní desky vozidel, které budou podporovat novou generaci systému CarPlay od Apple, jejíž uvedení na trh je plánováno na rok 2024. Tento krok přinese majitelům iPhone vylepšený zážitek v jejich nových vozidlech.

Aston Martin a Porsche jako průkopníci

Aston Martin potvrdil, že v roce 2024 začne začleňovat systém CarPlay nové generace do svých vozidel, včetně aktualizovaného sportovního automobilu DB12. Přesný čas uvedení však zůstává neupřesněný. Porsche také oznámilo účast v tomto projektu, ale nezveřejnilo konkrétní podrobnosti ani časový plán.

Vývoj CarPlay

Apple poprvé představil koncept CarPlay nové generace v červnu 2022. Slíbil dosud nebývalou úroveň integrace s funkcemi vozidla, jako jsou přístrojové desky a ovládání klimatizace. Systém je navržen tak, aby podporoval více displejů po celé palubní desce, a nabízel funkce jako vlastní aplikaci pro rádio a widgety pro aplikace jako Kalendář, Hudba a Počasí a další.

Přizpůsobitelné rozhraní

Klíčovým prvkem systému CarPlay nové generace je jeho přizpůsobitelnost pro každý model vozidla a identitu značky automobilky. Aston Martin předvedl integraci CarPlay s vozidlem specifickými prvky, jako jsou přístrojové desky a ovládání klimatizace. Porsche naopak představilo vlastní rozšířené rozhraní CarPlay na centrálním displeji, doplněné o widgety na druhém displeji.

Vylepšená integrace s iPhone

S novým CarPlay bude připojený iPhone poskytovat data související s aplikacemi, zatímco vozidlo bude poskytovat data specifická pro řízení, jako je tlak v pneumatikách. Apple zaručuje, že tyto informace o vozidle nebudou uloženy ani sledovány připojeným iPhonem.

Zapojení výrobci

Původně Apple oznámil seznam automobilových výrobců, kteří se zavázali k implementaci CarPlay nové generace, včetně Audi, Ford, Honda a dalších. Nedávné připojení Aston Martinu k tomuto seznamu naznačuje rozšíření.

Pět klíčových vlastností CarPlay nové generace

Integrace s přístrojovou deskou

Nový zážitek z CarPlay poskytne integraci s přístrojovou deskou vozidla, včetně tachometru, ukazatele paliva a dalších. Řidiči budou mít možnost vybrat si z několika designů přístrojových desek, včetně možností specifických pro značku.

Přímé ovládání klimatizace

Uživatelé budou moci přímo z nového rozhraní CarPlay ovládat klimatizaci svého vozidla, včetně nastavení teploty, rychlosti ventilátoru, vyhřívaných sedadel a dalších, což nabízí pohodlnější a integrovanější zážitek.

Podpora více displejů

Aktualizovaný CarPlay bude schopen zobrazit se na všech displejích vozidla, čímž zajistí soudržný zážitek napříč infotainmentem a palubní deskou. CarPlay bude přizpůsoben každému novému modelu vozidla, aby vyhovoval jedinečným velikostem a rozvržení obrazovek.

Přidání widgetů

Widgety budou klíčovou součástí nového zážitku z CarPlay, poskytující rychlý přístup k informacím, jako je doba cesty, spotřeba paliva a kalendářní události. Tyto widgety budou také přístupné v rámci přístrojové desky pro snadné používání.

Nová aplikace pro FM rádio

Nová verze CarPlay zahrne zcela novou aplikaci pro rádio, která umožní uživatelům snadno ovládat FM rádio ve svém vozidle, například změnit stanici, přímo z rozhraní CarPlay.

Shrnutí

Nadcházející nová generace Apple CarPlay má výrazně vylepšit uživatelský zážitek v systémech infotainmentu automobilů, přičemž přední výrobci automobilů jako Aston Martin a Porsche již potvrdili svou účast na jejím uvedení na trh v roce 2024. Tento pokrok představuje významný krok v integraci technologií a automobilového designu.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde