Facebook aplikace využívá fotoaparáty uživatelů. Oprava je dostupná v aktualizaci.

Facebook-smiruje-uzivatele

V posledních dnech bylo zjištěno, že aplikace Facebooku na iOS samovolně na pozadí využívala fotoaparát. Nyní je podle Facebooku vše v pořádku a novou aktualizací aplikace byl problém odstraněn.

Zjištění problému

Problém v Aplikaci Facebooku odhalil webdesigner Joshua Maddux a ihned o něm informoval na Twitteru. Ve svém příspěvku uvedl zjištění, že když je aplikace Facebook na iOS otevřena, tak aktivně využívá fotoaparát.

Found a @facebook #security & #privacy issue. When the app is open it actively uses the camera. I found a bug in the app that lets you see the camera open behind your feed. Note that I had the camera pointed at the carpet.

Je otázkou, zda se jednalo o záměr a aplikace měla sbírat data uživatele, podobně jako to dělala v minulosti aplikace španělské La Ligy, nebo se jednalo pouze o chybu, jak tvrdí Facebook.

Facebook nabízí peníze za sdílení aktivity

Podezření ze šmírování podporuje i aktivita Facebooku. Ten dříve používat aplikaci Facebook Research, ve které platil (20 dolarů) uživatelům za to, že nechali Facebook sledovat veškerou aktivitu na telefonu. Tato aplikace však po kontroverzi a medializaci byla v lednu stažena. Netrvalo to ale dlouho a letos v červnu byla vydána nová aplikace Facebook Study, která má totožný účel – získávat data a používání aplikací.

Aktualizace problém vyřešila

Faceboo včera oznámil, že chyba v aplikaci je už opravena, a nebude docházet k využívání fotoaparátu při používání. Přesto vám níže nabízíme radu, jak se preventivně bránit proti podobným zásahům do soukromí.

Jak se bránit

Pokud chcete mít jistotu, že Facebook nevyužívá váš fotoaparát, je nejlepší řešení zakázat aplikaci použití fotoaparátu úplně.

Pro nastavení sdílení dat fotoaparátu: Nastavení → Soukromí → Fotoaparát → Facebook.

Pro jistotu můžete vypnout i přístup k mikrofonu: : Nastavení → Soukromí → Mikrofon → Facebook.

Tip na závěr

Když už budete procházet nastavení práv využívání fotoaparátu a mikrofonu, podívejte se, kterým aplikacím umožňujete přístup a pokud nedává smysl, aby měly mít přístup k mikrofonu nebo fotoaparátu, tak jim ho deaktivujte.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde