Apple Vision Pro: co čekat a kdy vyjde?

apple vision pro komletni informace

Rok 2024 se pro Apple jeví jako rok plný důležitých událostí a uvedení nových produktů. Tento rok očekáváme, že se Apple bude zaměřovat i na jiné produkty než je jen iPhone a MacBook.Klíčovými oblastmi budou Vision Pro, iPady a softwarové novinky v oblasti umělé inteligence. Podíváme se podrobněji na novinku, která je z našeho pohledu nejzajímavější: Apple Vision Pro.

Obsah článku:

Co je Apple Vision Pro?

vision pro jako externí displej mac

Vision Pro od Apple je pokročilý headset pro smíšenou realitu. Kombinuje prvky augmentované (rozšířené) a virtuální reality. Toto zařízení bylo představeno na WWDC v roce 2023 a je prvním produktem Apple v této oblasti. Vision Pro zaujme svým unikátním designem připomínajícím obří futuristické brýle a pokročilými funkcemi.

Co se týče stručného technického popisu, tak se jedná se o neprůhledný headset, který buď promítá obraz virtuální reality nebo pomocí kamer promítá obraz okolního prostředí doplněný o prvky rozšířené reality.

Na rozdíl od typických náhlavních souprav Apple označuje Vision Pro jako „prostorový počítač„. Tato terminologie vychází z toho, že Vision Pro má vlastní výpočetní výkon a funguje bez potřeby připojení k jinému zařízení.

Technická stránka Vision Pro

Vision Pro je navržen tak, aby obsah rozšířené reality zobrazil tak, jako by byl součástí okolního prostředí. Zajímavé je, že zařízení neumožňuje přímé průhledové vidění. Místo toho využívá kamery k digitálnímu vykreslení vašeho okolí, které je následně obohaceno o virtuální prvky. Pro plně pohlcující zážitek z virtuální reality může zařízení tyto kamery vypnout a izolovat vás od okolního světa. Tento přechod lze ovládat pomocí vestavěné korunky Digital Crown, podobně jako na hodinkách Apple Watch.

Technické specifikace

apple m2 a R1 cipy ve vision pro

V náhlavní soupravě jsou umístěny dva čipy Apple: čip M2 pro operace systému VisionOS a čip R1 určený ke zpracování vstupů z různých senzorů zařízení. Navzdory pokročilým funkcím neobsahuje Vision Pro interní baterii. Místo toho je napájen kabelem připojeným k bateriovému bloku, který se nosí na boku. Na jedno nabití vydrží zařízení fungovat 2 hodiny. Samozřejmě je možné používat zařízení s napájením ze sítě.

Operační systém VisionOS

apple visionOS

Apple Vision Pro běží na operačním systému visionOS. Ten je vyvinut speciálně pro toto zařízení a umožňuje jak kompatibilitu s aplikacemi pro iPhone a iPad, tak i vlastní aplikace, speciálně pro Vision Pro. Po připojení k Macu umí Vision Pro sloužit i jako externí displej.

Obraz a zvuk

displeje v vision pro

Uvnitř zařízení Vision Pro se nacházejí dva displeje micro-OLED, které mají rozlišení přes 4K pro každé oko. Je také vybaven inovativním externím displejem EyeSight, který promítá obraz očí uživatele a indikuje jeho způsob interakce se zařízením. Pro ty, kdo potřebují brýle, je k dispozici speciální doplněk od společnosti Zeiss Optical.

V případě zvuku je zařízení vybaveno dvěma zvukovými pásky, které zajišťují prostorový zvuk a mísí zvuk náhlavní soupravy s okolními zvuky.

Zabezpečení pomocí Optic ID

Headset přináší zvýšené zabezpečení pomocí Optic ID. Technologie Optic ID využívá skenování oční duhovky pro bezpečné ověřování, odemykání zařízení a nakupování.

Design a ovládání

apple vision pro design

Brýle Vision Pro připomínají lyžařské brýle a mají elegantní design s jedním kusem laminovaného skla na přední straně, které je spojené s rámem z hliníkové slitiny. Těsnění Light Seal, které se připevňuje pomocí magnetu, se přizpůsobí obličeji uživatele a zajišťuje, aby do headsetu nepronikalo světlo.

Ovládání Vision pro probíhá ve zkratce: gesty, hlasem a očima. Zařízení Vision Pro se obejde bez tradičních ovladačů a ovládá se pomocí sledování očí, gest rukou a hlasových příkazů. Intuitivní rozhraní umožňuje uživatelům snadný výběr aplikací a interakci s nimi.

Využití Vision Pro

hraní na apple vision pro

Vision Pro nabízí rozsáhlý zážitek z televize a filmů, prostorový zvuk a prostředí kina pro pohlcující zážitek ze sledování. Pro náhlavní soupravu byl také přepracován FaceTime, který umožňuje společnou práci s dokumenty a sdílení aplikací.

Dalším využitím headsetu Vision Pro je hraní her. Zařízení podporuje Apple Arcade a je kompatibilní s herními ovladači (pomocí Bluetooth). Kromě toho umožňuje pořizování 3D fotografií a videí, čímž nabízí nový rozměr tvorby obsahu.

Cena: kolik bude Vision Pro stát?

Cena zařízení Apple Vision Pro činí 3 499 dolarů (cca 81 000 Kč) a zpočátku bude k dispozici exkluzivně jen ve Spojených státech prostřednictvím webových stránek Apple.com a vybraných obchodů.

Kdy vyjde Apple Vision Pro?

Aktualizováno: Apple oficiálně oznámil, že Apple Vision Pro půjde předobjednat od 19.1.2024 a oficiální prodej začne 2.2.2024.

Spekulace o vydání v lednu

Poslední únik, pocházející z Číny, naznačuje spuštění prodeje v posledním týdnu ledna. Spekulace pocházející od Wall Street Insights (čínské investiční zpravodajské služby) slibuje vydání Vision Pro už na konci ledna 2024. Je ale potřeba brát tyto spekulace s rezervou. Název firmy zní sice prestižně, ale už v minulosti se mnoho jejich spekulací nevyplnilo. Zpráva vydaná Wall Street Insights specificky zmiňuje 27. ledna, sobotu, jako datum vydání Vision Pro ve Spojených státech.

Spíše v pátek než v sobotu

Historicky se Apple vyhýbal uvedení svých hlavních produktů v sobotu. Společnost obvykle plánuje uvedení produktů s běžnými pracovními hodinami, aby maximalizovala mediální pozornost a reakci akciového trhu. Vzhledem k tomuto vzoru se zdá pravděpodobnější uvedení Vision Pro v pátek, konkrétně 26. ledna.

Jak vidí začátek prodeje ostatní analytici

Renomovaný analytik zaměřený na Apple, Ming-Chi Kuo, očekává uvedení na trh koncem ledna nebo začátkem února, což se do jisté míry shoduje s čínskou zprávou. Mark Gurman z Bloombergu tvrdí, že maloobchodní spuštění prodeje plánuje Apple na únor.

Oficiální termín zatím není známý

K aktuálnímu datu Apple nepotvrdil žádné konkrétní datum vydání ani dostupnost předobjednávek pro Vision Pro. Pouze uvedl, že produkt bude dostupný „na začátku“ tohoto roku. Jakmile budou známy nové informace, budeme tento článek aktualizovat.

Závěrečné shrnutí

Vision Pro je sice technicky působivý, ale jedná se o produkt první generace s vysokou cenou. Jeho úspěch či neúspěch se neprojeví okamžitě. Přijetí ze strany vývojářů a tvorba aplikací speciálně pro toto zařízení budou mít zásadní význam pro určení jeho dlouhodobé životaschopnosti.

Souhrnně lze říci, že rok 2024 bude pro společnost Apple rokem transformace, kdy se zaměří z vlajkové lodi iPhone na nové produkty a technologie, jako je Vision Pro. Úspěch této novinky se teprve ukáže.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde