Bluetooth 5.1 – budoucnost internetu věcí

bluetooth 5.1 budoucnost internetu veci
Vyhledávání věcí pomocí Bluetooth 5.1

Bluetooth je již několik let základní výbavou mobilních telefonů, která obstarává datové přenosy mezi zařízeními na krátkou vzdálenost. Původní využití této technologie se nacházelo zejména v audio příslušenství, jako jsou reproduktory, sluchátka a autorádia. S vývojem technologie je však dnes už Bluetooth široce využíván například i v nositelné elektornice, jako jsou chytré hodinky Apple Watch nebo při posílání souborů mezi Apple zařízeními přes Air Drop.

Bluetooth 5.0 – aktuální verze

Po několika letech využívání verze Bluetooth 4.2 přišla v roce 2016 nová verze Bluetooth 5.0, který byl implementovaný do prvních zařízení hned o pár měsíců později.

Hlavními zlepšeními nové bylo zejména zesílení nejvyššího teoreticky možného dosahu, který se zvýšil z 50 metrů až na vzdálenost 240 metrů v otevřeném prostoru. V běžných podmínkách, v prostoru s překážkami, by měl maximální dosah Bluetooth 5 atakovat 40 metrů, což je oproti verzi 4.2 čtyřnásobek. Dalším zlepšením bylo zvýšení nejvyšší možné přenosové rychlosti na 2Mb/s, což je dvojnásobek oproti verzi 4.2 a čímž bylo dosaženo optimalizace responzivity. Posledním zásadním zlepšením bylo snížení energetické náročností, díky kterému se výrazně zvýšila maximální možná doba poslechu přes bezdrátová sluchátka.

Bluetooth 5.1 – budoucnost internetu věcí (IoT)

Internet věcí je pojem označující síť propojených fyzických zařízení, například: spotřebičů, automobilů, mobilních telefonů, nositelné elektroniky a dalších přístrojů, které si mezi sebou neustále vyměňují informace.

Bluetooth 5.0 používá pro hledání jiného zařízení pouze sílu signálu, a tak není schopné určit přesnou polohu. Bluetooth 5.1 přinese navíc možnost identifikace z jakého směru přichází signál, což by mělo přinést možnost určení polohy druhého zařízení s přesností téměř na centimetry. Využití této novinky se najde jak v domácnostech při hledání ztracených klíčů s bluetooth přívěškem, tak v podnicích, kde nalezne využití ve skladech, muzeích, galeriích a obchodech.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde