iPad Pro M4: o krok blíž k MacBooku

ipad pro 2024 externi monitor

Apple nedávno uvedl na trh nejnovější verze svého iPadu Pro 2024. Odhalení novinky proběhlo během události „Let Loose“, kde byl představen i nový iPad Air, Apple Pencil Pro a Magic Keyboard. V tomto článku se zaměříme na iPad Pro (M4), který je nově dostupný ve velikostech 13 palců a 11 palců, je vybaven špičkovým hardwarem, ale je také o něco dražší než předchůdci.

Hlavní vylepšení: Čip M4

Srdcem nového iPadu Pro je čip Apple M4, který představuje významný upgrade oproti předchozím čipům M2. Čip M4 obsahuje 10jádrový CPU rozdělený do čtyř výkonnostních jader a šesti úsporných jader a je 1,5krát výkonnější ve srovnání s čipem M2. Dále obsahuje 10jádrové GPU, které je čtyřikrát rychlejší než jeho předchůdce, display engine.

Integrace 16jádrového jednotky pro zpracování neuronových sítí (NPU) dělá z M4 nejmocnější Neural Engine od Apple dosud, schopný provádět 38 bilionů operací za sekundu. To je významný skok od dřívějších verzí a činí nový iPad Pro mimořádně schopným při zpracování funkcí spojených s úkoly AI.

Inovace displeje: Ultra Retina XDR

kresba na ipad pro m4

Velkým lákadlem nového iPadu Pro je jeho technologie displeje. Apple přešel od LED a mini-LED k implementaci OLED technologie, kterou nazývá Ultra Retina XDR. Tento nový displej nabízí hlubší černou a lepší detaily ve stínech a při slabém osvětlení, čímž zlepšuje celkový vizuální výkon. Implementace zahrnuje dva OLED panely v uspořádání nazvaném ‚Tandem OLED‘, které pomáhá dosáhnout vysoké úrovně jasu potřebné pro obsah standardního i vysokého dynamického rozsahu.

Vylepšení kamery a fyzického designu

fotoaparát na ipad pro m4

Nový iPad Pro také prošel změnami v konfiguraci kamery. Přední kamera byla přesunuta tak, aby lépe podporovala použití v režimu na šířku. Zadní sestava nyní obsahuje 12MP hlavní kameru s adaptivním bleskem True Tone. Toto uspořádání pomáhá při skenování dokumentů a inteligentním úpravám osvětlení.

Co se týče designu, nejnovější modely jsou nejtenčími produkty Apple vůbec, přičemž 11palcová verze má tloušťku 5,3 mm a 13palcový model je ještě tenčí – 5,1 mm. Zařízení jsou k dispozici ve dvou barevných variantách: stříbrná a vesmírně černá.

Nová klávesnice Magic Keyboard

ipad pro 2024 externi monitor

K doplnění nového iPadu Pro představil Apple také přepracovanou klávesnici Magic Keyboard. Tato novější verze je tenčí, obsahuje řádek funkčních kláves poloviční výšky, větší trackpad s haptickou zpětnou vazbou a hliníkový klávesový podstavec. Byla navržena speciálně pro nově tenčí iPady Pro a stojí 8 690 Kč, což odráží její prémiové funkce a kompatibilita s nejnovějšími modely.

Kombinace iPadu Pro a Magic Keyboard tak dělá velmi zajímavou alternativu k Macbooku Air.

Cena a dostupnost

Nové modely iPadu Pro jsou dražší než jejich předchůdci (přečtěte si kompletní srovnání s modelem 2022) . Ceny začínají na:

  • 29 990 Kč za 11palcový model s Wi-Fi
  • 39 990 Kč za 13palcový model s Wi-Fi

Předobjednávky jsou nyní dostupné a odesílání začne příští týden (15.5.2024).

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde