Apple představil novou Apple Pencil s USB-C a udělal nabídku méně přehlednou

apple pencil s usb c

Apple dnes oznámil novou levnější verzi stylusu Apple Pencil pro iPad. Nová tužka má nižší cenu 2 290 Kč ve srovnání s existujícími modely a má tak za cíl nabídnout pouze cenově dostupnější alternativu.

Nová Apple pencil postrádá některé funkce prémiového modelu

Nová Apple Pencil vypadá podobně jako model 2. generace z roku 2018 se svým plochým designem, který se magneticky připojuje k iPadům Pro. Avšak postrádá některé klíčové funkce, které se nacházejí v dražším modelu 2. generace.

Nejvýznamnější je, že nová levnější Apple Pencil nemá citlivost na tlak. Toto byla výrazná funkce původních Apple Pencil, která uživatelům umožňovala měnit tloušťku tahu tím, že na obrazovku tlačili silněji. Tato vynechaná funkce dělá novou Apple Pencil srovnatelnou s levnějšími stylusy třetích stran.

Kromě toho nový model nepodporuje bezdrátové nabíjení, ani párování, jako tužka 2. generace. Namísto toho má odnímatelnou koncovku, která odhaluje port USB-C pro kabelové nabíjení. Také postrádá možnost vlastního nastavení dvojitých klepnutí, která se nachází na dražších modelech.

Vytváří těžko srozumitelnou nabídku tužek

S novou tužkou nyní Apple nabízí zákazníkům 3 různé modely Apple Pencil v různých cenových relacích. V nabídce jsou:

  • Apple Pencil (2. generace) – 3 890 Kč
  • Apple Pencil (USB-C) – 2 290 Kč
  • Apple Pencil (1. generace) – 2 990 Kč

Existence starší tužky 1. generace spolu s novějším levným modelem USB-C vytváří určité zmatky v otázkách funkcí a poměru cena/výkon. Už 8 let stará tužka 1. generace používá zastaralý konektor Lightning, který se již nenachází na nejnovějších iPadech.

Vzhledem k tomu, že má nová tužka s USB-C méně funkcí než tužka 1. generace, je novější model levnější o 700 Kč. Tato komplikovaná nabídka může ztížit zákazníkům rozhodování o tom, který model je pro jejich potřeby a rozpočet ten správný.

Cílení na nižší cenu

Uvedením cenově dostupnějšího modelu Apple Pencil reaguje Apple na snahu konkurovat v nižších cenových relacích. Zatímco rané stylusy pro iPad byly prémiovými doplňky s cenou téměř 3 000 Kč, konkurenti uvedli levnější alternativy, které narušily dominantní tržní pozici Apple.

Tím, že nabízí nový model za pouhých 2 290 Kč se Apple snaží znovu získat ztracenou půdu v cenově dostupném segmentu stylusů. Avšak absence klíčových funkcí ohrožuje celkovou značku Apple Pencil. Zejména protože nejsou rozdíly jasně komunikovány potenciálním kupujícím.

Obecně platí, že nová Apple Pencil (USB-C) činí digitální kreslení na iPadu více dostupným pro cenově citlivé uživatele. Ale již tak matoucí produktová řada se stává ještě matoucí, když existují 3 překrývající se, ale velmi odlišné modely nesoucí základní název Apple Pencil.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde