OLED vypalování obrazu a retence obrazu: Co to je a jak to opravit?

vypaleny oled displej iphone

OLED (organic light-emitting diode) obrazovky nabízejí neuvěřitelnou kvalitu obrazu a kontrast oproti tradičním LCD obrazovkám. To dělá z OLED nejlepší volbu pro high-end televizory, chytré telefony a zařízení jako Nintendo Switch. OLED obrazovky se však mohou potýkat s „vypalováním obrazu“, kdy část obrazu zůstává trvale viditelná jako pozadí. To je pravděpodobnější u statických prvků obrazu jako jsou loga, lišty nebo herní informace ve formě HUD (heads-up display) zobrazené nepřetržitě po dlouhou dobu.

Vypalování je při běžném používání nepravděpodobné

K vypalování obrazu dochází v důsledku nerovnoměrného stárnutí OLED pixelů. Pixely více používané se zhoršují rychleji. Při různorodém obsahu stárnou všechny pixely rovnoměrně. Ale statické obrazy mohou způsobit nerovnoměrné opotřebení, které se projevuje jako vypalování obrazu. Toto býval větší problém, ale OLED technologie se zlepšila. Vypalování obrazu je stále možné, ale nepravděpodobné při běžném používání. Jednoduše střídání obsahu je nejlepší způsob, jak vypalování obrazu zabránit.

Vypalování obrazu vs. retence obrazu: Jaký je rozdíl?

Retence obrazu je dočasná a po několika minutách zmizí. Vypalování obrazu je trvalé a nezmizí v průběhu času. Retence je jako „duchovitý“ obraz, který vybledne, zatímco vypálení zůstává. Retence nastává po krátkodobém zobrazení statického obrazu, vypalování po velmi dlouhodobém nepřetržitém zobrazení statického obrazu.

Jak předcházet vypalování obrazu: Střídejte obsah a používejte funkce obnovení televizoru

Abyste předešli vypalování obrazu, vyhněte se statickým obrazům po dlouhou dobu, zejména při vysokém jasu. Střídejte svůj obsah – sledujte různé pořady, filmy, hrajte různé hry. Televizory mají posun pixelů a spořiče obrazovky, aby minimalizovaly nerovnoměrné stárnutí. Používejte funkce obnovení panelu k pravidelnému vyrovnávání nerovnoměrného opotřebení. Snižte jas u statického obsahu náchylného k problémům.

Na vypalování obrazu se nevztahují záruky, nelze jej snadno odstranit

Záruky OLED nepokrývají vypalování obrazu, které je považováno za běžné opotřebení. Jakmile k němu dojde, je velmi obtížné jej odstranit, v podstatě to vyžaduje pečlivě vytvořené inverzní obrazy, aby zbytek obrazovky zestárl. U mobilů to není téma. Ten pravděpodobně vyměníte dříve, než se vypalování obrazu stane viditelným problémem.

Závěr: Používejte displeje různorodě a vyhněte se tím vypalování obrazu

Při různorodém obsahu by vypalování OLED obrazovek nemělo být velkým problémem pro většinu uživatelů. Buďte si vědomi možnosti výskytu a udělejte kroky k minimalizaci rizika, ale přehnaně se neobávejte. Kvalita obrazu OLED stojí za velmi malé riziko vypalování obrazu. Ti kdo plánují dlouhodobě zobrazovat statický obraz by měli zvážit místo toho LCD displej.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde