Nejlepší Mac pro střih a postprodukci videa

Nejlepší Mac pro střih videa

Který Mac byste měli koupit pro střih videa: Mac Pro, Mac Studio, Mac mini, MacBook Pro nebo něco jiného? Podíváme se na nejlepší hardware od Apple pro zpracování a postprodukci videí.

Který Mac je na stříhání nejlepší?

Otázka, který Mac použít pro střih videa, nemá jednoduchou odpověď. Existuje mnoho proměnných. Odpověď závisí na tom, zda jste profesionální video střihač pracující samostatně nebo jako součást studia, nebo někdo, kdo si užívá střihání domácích filmů. Můžete pracovat na velkém projektu s terabyty dat a chystat se na několikaměsíční postprodukci. Možná se ale jen snažíte zrychlit čas potřebný k postprodukci svatebních videí pro vaše klienty nebo tvoříte videa pro svůj YouTube kanál.

Co potřebují video střihači

Digitální video klade obrovské nároky na výpočetní výkon, grafický výkon (pro renderování) a především na úložný prostor. Střih videa, zejména ve vysokém rozlišení, vyžaduje hodně místa na pevném disku a s 4K střihem, který je nyní standardem, se tento problém bude jen zvyšovat.

Zvláště byste měli zvážit, co potřebujete z hlediska kvality a velikosti obrazovky, RAM, CPU, grafiky, úložiště, výdrže baterie, portů a periferií. Podíváme se na každý z těchto bodů níže.

Také musíte zajistit, aby Mac podporoval software, který potřebujete používat, jako je Final Cut Pro od Applu nebo Adobe Premiere Pro a After Effects, 3D software jako Maya a software pro korekci barev, jako je Da Vinci Resolve.

Který Mac je nejlepší pro střih videa?

Na základě výše uvedeného se nejprve podíváme na to, který čip je nejlepší pro střih videa.

Pokud hledáte Mac, který je dobře vybaven pro běh aplikací pro střih videa a renderování velkých souborů, pravděpodobně budete hledat M2/M3 Max nebo M2 Ultra, ačkoliv i M2/M3 Pro může být dostačující.

To vám dává následující Macy k zvážení:

Pojďme se na jednotlivé modely podívat důkladněji.

Apple Mac Pro (M2 Ultra, 2023)

Apple Mac Pro (M2 Ultra, 2023) začíná na ceně 199 990 Kč pro základní model s 24jádrovým CPU, 60jádrovou GPU, 64GB RAM a 1TB SSD. Cena základního modelu Mac Pro je vyšší než u ekvivalentně vybaveného Mac Studio. Avšak Mac Pro nabízí rozšiřitelnost PCIe a možnost upgrade SSD. Proč by tyto 2 vlastnosti mohly být důležité?

Rozšiřitelnost PCIe je hlavním důvodem pro pořízení Mac Pro. Poskytuje vám extra flexibilitu pro instalaci mnoha různých PCIe karet způsobem, který je elegantnější, rychlejší a lépe integrovaný než rozšíření vašeho Macu pomocí externích portů a zařízení.

Mac Pro býval dobrou volbou, protože byl upgradovatelný. To dnes už tak úplně neplatí, i když byste v budoucnu mohli upgradovat SSD kvůli stále rostoucím velikostem souborů.

Apple Mac Studio (M2 Ultra, 2023)

Verze M2 Ultra modelu Apple Mac Studio nabízí stejné specifikace jako Mac Pro, ale za podstatně nižší cenu. Stejné specifikace s 24jádrovým CPU, 60jádrovou GPU, 64GB RAM a 1TB SSD standardní konfigurací vás vyjdou pouze na 116 990 Kč. To je o 83 000 Kč méně, což se zdá poněkud nelogické, když zvážíme, že oba Macy nabízejí stejné specifikace.

Existují samozřejmě důvody pro výběr Mac Pro před Mac Studio, ale Mac Studio má díky své kompaktní velikosti a snadnému přístupu k portům mnoho výhod.

Největším negativem je nemožnost vnitřního rozšiřování. Pokud potřebujete použít externí zařízení, rychlosti budou nižší a ventilátor hlučnější. Stejně jako u Mac Pro, nemůžete měnit paměť, CPU nebo GPU. Oproti Mac Pro je navíc i SSD neupgradovatelné.

Apple Mac Studio (M2 Max, 2023)

Pokud nepotřebujete výkon čipu M2 Ultra, je tu další možnost Mac Studio k zvážení. Mac Studio poháněné čipem M2 Max stojí pouze 57 990 Kč, což je zdaleka nejlevnější způsob, jak získat zařízení s čipem M2 Max.

Tento Mac Studio nabízí 12jádrové CPU, 30jádrovou GPU, 32GB RAM a 512GB SSD, ale můžete si ho nakonfigurovat s více jádry GPU, více RAM (až 94GB) a větším SSD.

Apple Mac mini (M2 Pro, 2023)

Mac mini může být vnímán jako trochu nečekaná volba. Nicméně je rozhodně hodný zvážení.

Mac mini s čipem M2 začíná na 16 490 Kč, ale nás zajímá verze s M2 Pro, která obsahuje 10jádrové CPU, 16jádrovou GPU, 16GB sjednoceného úložiště a 512GB SSD za 33 990 Kč. Je to nejlevnější způsob, jak získat čip M2 Pro. Možnosti konfigurace na objednávku zahrnují 12jádrové CPU, 19jádrovou GPU a až 32GB RAM a 8TB SSD. Pokud si myslíte, že nepotřebujete 64GB RAM, pak by toto mohlo být pro vás to pravé zařízení.

MacBook Pro 16 palců (M3 Max, 2023)

MacBook Pro je poslední v seznamu, protože použití laptopu pro střih videa má nevyhnutelné nevýhody. Kompaktní povaha zařízení znamená, že bude omezené z hlediska odvodu tepla a i když si vyberete 16palcový MacBook Pro, pravděpodobně si budete přát, aby obrazovka byla větší.

Samozřejmě, když jste u stolu, můžete vždy připojit externí displej. Výhodou MacBooku je, že jej můžete vzít s sebou a pracovat kdekoli.

Doporučujeme 16palcový MacBook Pro především kvůli větší obrazovce než má jeho 14palcový ekvivalent. Obě Mac zařízení jsou identická z hlediska specifikací, 16palcový je jen trochu dražší. Pokud hledáte Mac, který budete často nosit s sebou, můžete dát přednost lehčímu 14palcovému modelu.

Verze M3 Max 16palcového MacBook Pro nabízí jako standard 14jádrové CPU, 30jádrovou GPU, 36GB sjednocené paměti a 1TB SSD úložiště. Cena je 98 990 Kč. Můžete si vybrat až 128GB paměti a 8TB SSD, ale počítejte s výraným nárůstem ceny.

Pokud opravdu chcete ušetřit peníze, mohl by být také volbou 14palcový MacBook Pro. Je o něco levnější než 16palcový model a pokud jej stejně budete připojovat k displeji, pravděpodobně vám ty dva palce obrazovky nebudou chybět.

Závěr: Nejlepší Mac pro střih videa

Který Mac byste měli koupit pro střih videa? To závisí na tom, zda jste profesionální video střihač nebo nadšený amatér.

Mac Studio je naší top volbou, protože nabízí nejlepší poměr cena/výkon. Pokud potřebujete nejvýkonnější stroj, který si můžete koupit, a nechcete platit téměř dvojnásobek jen za možnosti rozšíření, pak je to snadné rozhodnutí.

Mac Pro byl zamýšlen jako odpověď na přání mnoha video střihačů, ale Mac Pro 2023 nesplňuje všechny sliby modelu, který nahradil. Pravděpodobně nebudete potřebovat Mac Pro, pokud nepatříte do úzkého okruhu nejnáročnějších video profesionálů. Nicméně, pokud chcete možnosti vnitřního rozšíření, pak bude Mac Pro s PCIe vybavením nejlepší volbou pro vás.

Nejlepší možnost, pokud chcete ušetřit peníze, je Mac mini s M2 Pro, nemá sílu M2 Max a nepodporuje více než 32GB RAM, ale pokud máte omezený rozpočet, mohl by být nejlepším řešením.

Nakonec, pokud potřebujete dobrý stroj pro střih videa, který vám umožní stříhat video na cestách, MacBook Pro je vaší nejlepší volbou, zejména nyní, kdy Apple prodává modely s čipy M3 Max a M3 Pro. Pokud si to můžete dovolit, vyberte si model M3 Max, ale M3 Pro může být dostačující, pokud nepotřebujete více než 36GB RAM.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde