Dosáhly fotoaparáty iPhone svého vrcholu?

fotoaparát iPhone 15 pro

Fotoaparáty v iPhonu zažily během let neuvěřitelná vylepšení. Někteří však argumentují, že jsou nyní tak pokročilé, že nová vylepšení přináší stále menší posuny.

Rané generace zaznamenaly obrovské skoky

V počátcích iPhone přinesl každý nový model obrovské pokroky ve fotoaparátu. Přechod od původního iPhone k iPhone 4 se svým 5MP fotoaparátem a LED bleskem byl průlomový. Skok na 8MP s iPhone 4S a poté na 12MP s iPhone 6S přinesl markantní zlepšení kvality fotografií.

Nedávné změny jsou drobné

Nyní se posuňme do současnosti. Změny mezi novými modely iPhone se zdají být stále menší a menší. iPhone 15 Plus přináší 2x optický zoom a novou generaci portrétního režimu, ale nic revolučního. Vylepšení ve Smart HDR jsou pro průměrné uživatele těžko postřehnutelné.

Fotoaparáty jsou nyní „dostatečně dobré“

Pro většinu lidí je fotoaparát iPhone pravděpodobně již v bodě, kdy je „dostatečně dobrý“. Hardware a výpočetní technologie zvládnou většinu běžných scénářů fotografování s vynikajícími výsledky. Stále méně a méně situací vede průměrného uživatele iPhone k myšlence „kéž by tento fotoaparát byl lepší“.

Drobné změny prospívají marketingu, ne uživatelům

V této fázi slouží další vylepšení spíše jako marketingová hesla než jako skutečné uživatelské výhody. Věci jako „vylepšený výkon za slabého světla“ znějí v reklamách dobře, ale v reálném použití přinášejí drobný rozdíl.

Apple by se měl zaměřit na software

Vzhledem k tomu, že fotoaparáty jsou, jaké jsou, možná by Apple měl přesměrovat zdroje z drobných hardwarových vylepšení na větší softwarové pokroky. Oblasti jako Siri a celková zkušenost s iOS zaostávají za dokonale vyladěným hardwarem. Fotoaparát již nemůže být hlavním motivem používaným k prodeji iPhonů.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde