Apple představil nový iPhone X

V novém sídle firmy v kalifornském Cupertinu na Keynote představil Apple nový iPhone X. Apple uvedl i modely iPhone 8, které navazují na loňské modely. Jméno nového iPhonu odkazuje na desáté výročí od uvedení prvního iPhonu. Apple nově nevyužívá tlačítko home ale celoplošný displej. Jedná se o špičkový smartphone plný zajímavých technologií.

Poprvé OLED displej

O iPhonu s displejem přes celou plochu čela telefonu se hovoří už od uvedení loňských iPhonů 7. Ty toho mnoho nového nepřinesly, model X naopak novými funkcemi nešetří. Displej je, jak už se dlouho ví, typu OLED. Tento typ displejů Apple použil až nyní proto, že teprve teď splňuje (pro něj) požadovanou kvalitu.

Apple uvedl nový displej jako Super Retina HD. Má úhlopříčku 5,85 palce a vysoké rozlišení 2 436 x 1 125 pixelů. To značí skvělou jemnost 458 obrazových bodů na palec. Apple slibuje věrné barvy, černočernou čerň, vysoký jas a kontrastní poměr 1 000 000:1.

Displej podporuje technologii HDR, možné je tak přehrávat Dolby Vision filmy nebo formát HDR10. True Tone technologie upraví pomocí snímače okolního osvětlení vyvážení bílé. Obraz je tak za všech podmínek přirozený a šetří oči. Displej podporuje, pro poslední iPhony už tradiční, ovládání pomocí síly stisku 3D Touch.

Bezpečné odemčení obličejem

To, že displej zabírá celou čelní plochu, si vyžádalo pozměněné ovládání a zabezpečení. Čtečku otisků prstů v iPhonu X nenajdeme integrovanou v displeji ani na zádech. Senzor otisků prstů zkrátka nový iPhone nemá. Místo toho je tu zabezpečení Face ID pomocí takzvané TrueDepth kamery. Ta je umístěna spolu s dalšími senzory v unikátním vykrojení v horní části displeje.

Bodový projektor promítne na obličej více než 30 000 neviditelných bodů. Ty sejme infračervená kamera a odešle je ke zpracování. Výrobce tvrdí, že toto zabezpečení nelze ošálit pomocí fotografie ani podle sofistikované masky. Data z obličeje se navíc nikam neodesílají, propočty probíhají přímo v telefonu. Face ID má být bezpečnější než „otiskové“ Touch ID.

Díky schopnosti iPhonu X učit se rozezná Face ID uživatele i po změně účesu, s brýlemi nebo narostlými fousy či huňatou čepicí. S novým zabezpečením se změnilo i ovládání. Telefon se odemkne pouhým zvednutím k obličeji, bez otevřených očí se neodemkne. Telefon pozná, když se na displej uživatel dívá a nevypne tak podsvícení. Pohledem lze ztlumit budík nebo vyzvánění.

Chybějící ústřední tlačítko, které bylo poznávacím znakem doposud všech iPhonů, nahradilo ovládání gesty. Do menu telefonu se tak nově dostaneme přejetím prstu zespoda nahoru. Do nabídky spuštěných aplikací v rámci multitaskingu se dostaneme obdobně, po přejetí prstu nahoru je ale potřeba prst na displeji podržet. Ovládací centrum se nově stahuje z horní části displeje a ne z dolní.

S dalšími technickými parametry a detaily vás brzy seznámíme v dalším článku.

iPhone X bude bezesporu špičkou mezi současnými smartphony. Ovšem jeho cena se vyšplhá opravdu vysoko. Základní verze s pamětí 64 GB bude na českém trhu stát 29 990,- Kč s DPH. Verze pro náročné s pamětí 256 GB se vyšplhá až na 34 490,-Kč.

Nový iPhone X bude možné v Česku předobjednat 27. října, stejně jako na trzích v jiných zemích světa. To samé platí pro začátek prodeje 3. listopadu. Na výběr bude stříbrná a vesmírná šedá verze.

 

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde