Očekávané finanční výsledky Apple za 3. čtvrtletí 2023: Pokles tržeb a naděje ve službách

apple Q3 vysledky

Společnost Apple má ve čtvrtek oznámit finanční výsledky za třetí fiskální čtvrtletí roku 2023, které odpovídá třetímu kalendářnímu čtvrtletí. Podle analýzy očekávají analytici největší meziroční pokles tržeb za 3. čtvrtletí od roku 2016. Hlavní důvody tohoto poklesu jsou spojeny se slabou poptávkou po iPhonu, Macu a iPadu. Nicméně, služby, jako je App Store, by mohly představovat jedinou pozitivní výjimku.

Analytici předpovídají největší meziroční pokles tržeb ve Q3 od roku 2016

Podle analytiků očekávají finanční výsledky Apple za třetí čtvrtletí roku 2023 pokles tržeb o 1,6 % ve srovnání s loňským obdobím. Toto by byl největší meziroční pokles tržeb za 3. čtvrtletí od roku 2016.

Očekávaný pokles tržeb z iPhonů

Mezi hlavní faktory poklesu tržeb patří očekávaný pokles prodeje iPhonů o 2 %. Tento pokles je způsoben především slabou poptávkou po iPhonu v USA a Jižní Americe. Zákazníci ve těchto regionech zřejmě vyčkávají na příchod nových modelů iPhone 15.

Pokles tržeb u Maců a iPadů

Kromě iPhonů se očekává pokles tržeb také u Maců a iPadů. Očekávaný pokles prodeje těchto produktů se pohybuje kolem 10-11 %. To může být způsobeno jak konkurenčním prostředím na trhu, tak i rostoucím trendem používání jiných typů zařízení.

Pozitivní výjimka: služby

Jedním z mála pozitivních bodů ve finančních výsledcích Apple za třetí čtvrtletí může být růst ve službách, jako je App Store, Apple Music a iCloud. Očekává se, že tržby ze služeb vzrostou přibližně o 6 % ve srovnání s předchozím obdobím. To by mohlo přinést dočasnou úlevu vzhledem k poklesu tržeb z hardware produktů.

Srovnání s propadem v Q3 2016

Přestože se očekává pokles tržeb v 3. čtvrtletí 2023, analýza ukazuje, že tento pokles není tak dramatický jako ten v roce 2016, kdy došlo k výraznému propadu tržeb o 15 %. Nicméně, i menší pokles může ovlivnit náladu investorů a akcionářů.

Vysvětlení poklesu prodeje iPhonů

Jedním z klíčových faktorů, které ovlivňují pokles prodeje iPhonů, může být vyčkávání zákazníků na příchod nových modelů iPhone 15. Spekulace o nových funkcích a designu těchto telefonů mohou zpomalit prodej současných modelů.

Zveřejnění výsledků

Finanční výsledky za třetí čtvrtletí 2023 budou oznámeny během dneška. Následně proběhne konferenční hovor s investory, na kterém budou analyzovány klíčové faktory ovlivňující výsledky a budou diskutovány další plány a strategie společnosti.

Shrnutí

Analytici očekávají pokles tržeb Apple za třetí čtvrtletí 2023, zejména z iPhonů, Maců a iPadů. Jedinou pozitivní výjimkou by mohly být služby. Vyčkávání zákazníků na nové modely iPhone 15 může být jedním z důvodů poklesu prodeje iPhonů. Důležité je sledovat, jak společnost na tyto výzvy reaguje a jaké plány má do budoucna.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde