Novinky v macOS Catalina

tapeta na mac os catalina
Mac OS Catalina

Jak už jste určitě postřehli, Apple 7.10.2019 vydal nový operační systém macOS Catalina, také známý jako macOS 10.15. Systém, jehož  název je inspirován ostrovem Santa Catalina, přináší několik novinek. Přehled těch nejzásadnějších můžeme shrnout do několika bodů:

Aplikace:

  • Místo iTunes jsou oddělené aplikace: Hudba, PodcastyTV.
  • Najít iPhone se sloučilo s Najít přátele a vznikla aplikace Najít.

Funkce:

  • Sidecar – novinka, která připojí iPad k Macu jako externí monitor.
  • Končí podpora 32-bit aplikací.

Aktualizace po vzoru iOS 13:

  • Aplikace Fotky má nový aktualizovaný vzhled, který znáte z iOS 13.
  • Do aplikace Připomínky konečně dorazily nové funkce.
  • Můžete zapnout sledování času u obrazovky.

 

Aplikace

Hlavní změnou v novém macOS Catalina je konec legendární aplikace iTunes, kterou nahradily hned 3 nové aplikace: Hudba, Podcasty a TV. Většinu původních funkcí iTunes naleznete v nových aplikacích, ale najdou se i výjimky. Například správa a synchronizace iPhone a dalších zařízení se přesunula přímo do Finderu a správa audioknih se přesunula do aplikace Knihy.

Další aplikace, která dostala významnou aktualizaci je aplikace Najít. Tato aplikace vznikla sloučením funkcí aplikací: Najít iPhone a Najít přátele. Můžete tak sledovat svá zařízení, sdílet svou polohu nebo sledovat polohu svých přátel na jednom místě. Novou funkcí je možnost sledování svých zařízení, i když nejsou online. Funkce využívá Bluetooth a okolní zařízení, pomocí kterých je schopna zařízení vyhledat.

Funkce

Očekávanou novinkou je funkce Sidecar, která umožňuje použít iPad, jako rozšiřující obrazovku Macu. Tuto funkci můžete využít pouze pokud máte:

  1. Mac z roku 2016, nebo novější
  2. Na iPadu nainstalovaný iPadOS
  3. Na obou zařízeních přihlášeno stejné Apple ID

Pokud splňujete všechny podmínky, pak už jen stačí zapnout na obou zařízeních WiFi a Bluetooth a podívat se jak připojit iPad k Macu.

Pozor, významnou novinkou je také konec podpory 32-bit aplikací. Nový systém už podporuje pouze 64-bit aplikace, takže je možné, že vám nějaké starší aplikace, které jste dlouho neaktualizovali nepojedou.

Aktualizace po vzoru iOS 13

Jestli máte rádi přehled o času stráveném u obrazovky, oceníte příchod známé monitorovací funkce z iPhone i na Mac. Tuto funkci musíte aktivovat, podívejte se, jak aktivovat čas u obrazovky na Mac a sledujte, jak využíváte svůj čas.

Podobně jako u iOS 13 se dočkala přepracovaného vizuálu aplikace Fotky. Ta nyní umí zobrazovat fotky podle dne, měsíce, nebo roku a umí vybrat ty nejlepší fotky a vytvořit z nich sbírku fotek.

Pokud jste aktualizovali svůj iPhone dříve, mohli jste zaznamenat problémy v aplikaci Připomínky z důvodu nekompatibility se starším macOS. Aplikace je v novém systému Catalina doplněna o stejné funkce jako iOS 13, a tak ji můžete už naplno využít i v Macu.

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde