macOS Sonoma dorazil s významnými aktualizacemi

novinky na macos sonoma

Nejnovější operační systém pro Mac od Applu, macOS Sonoma, je od včerejška dostupný. Bezplatná aktualizace přichází nabitá novými funkcemi a vylepšeními.

Widgety přicházejí na plochu

Jedním z největších novinek jsou widgety na ploše, nyní plně interaktivní jako na iPhonu. Uživatelé mohou na plochu přidávat widgety z aplikací Mac nebo iPhone a přizpůsobit si zobrazené informace. Widgety se automaticky přizpůsobí barvě tapety plochy a dají se umístit kamkoliv.

Herní režim zvyšuje výkon

Pro hraní her macOS Sonoma zavádí herní režim, který dává prioritu výkonu CPU a GPU. To má za následek vyšší snímkování a nižší latenci pro AirPody a ovladače při hraní her na Macích s čipy od Apple.

Webové aplikace přímo v docku

macOS Sonoma umožňuje přidat jakýkoli web jako ikonu webové aplikace do docku, pro snadný přístup. Takto přidané webové aplikace nabízejí zjednodušené nástroje a podporují push notifikace. Jak webovou aplikaci přidat do docku? Jednoduše načtěte požadovaný web v Safari, otevřete nabídku Soubor a vyberte „Přidat do docku“.

Nové spořiče obrazovky a tapety

Apple také přidal nové animované spořiče obrazovky zachycující záběry památek. Spořiče obrazovky mohou přecházet na ladící tapety plochy pro sjednocený vzhled.

Profily v Safari po vzoru Chrome

Aktualizovaný prohlížeč Safari umožňuje vytvářet samostatné profily pro oddělené prohlížení. Profily udržují historii, cookies, rozšíření, skupiny karet a oblíbené položky. Můžete tak mít oddělené profily například pro osobní použití a pro práci.

Další významné změny

Mezi další nové funkce macOS Sonoma patří:

  • Animované nálepky v Zprávách
  • Prezentační režim pro videohovory
  • Vylepšená klávesnice s prediktivním textem

Bezplatná aktualizace funguje s Macy od roku 2018. Sonoma celkově přináší důležité nové funkce a možnosti přizpůsobení pro zvýšení produktivity, hraní a soukromí na Macu.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde