Sledování času u obrazovky na macOS Catalina

cas u obrazovky na mac os catalina

Jak jsme zmínili v našem článku o hlavních novinkách v macOS Catalina, nyní přichází známá funkce Čas u obrazovky z mobilních zařízení i na Macy a Macbooky.

Co je funkce Čas u obrazovky?

Pokud Čas u obrazovky neznáte, jedná se o vestavěnou funkci, která monitoruje veškerou vaši aktivitu a zaznamenává ji do přehledu. V přehledu pak vidíte, kolik času například trávíte na sociálních sítí, brouzdáním po internetu nebo poslechem hudby. Můžete si pak nastavit i limity, například pro sociální sítě. Přehled se hodí zejména pokud chcete pracovat na zvýšení své produktivity a třeba omezit čas na sociálních sítích, díky připomínkám o překročeném limitu.

Jak na Macu zapnout/vypnout čas u obrazovky?

Pro aktivaci této funkce musíte mít v první řadě operační systém macOS Catalina. Pak stačí otevřít Předvolby systému → Čas u obrazovky → Volby (vlevo dole) a zvolte Zapnout.

Pro vypnutí sledování času u obrazovky otevřete Předvolby systému → Čas u obrazovky → Volby (vlevo dole) a zvolte Vypnout.

Nastavení limitů využívání aplikací

Pro omezení aktivity v aplikacích můžete zvolit 2 způsoby:

  1. Nastavení klidového času – nastavíte od kolika do kolika chcete mít klidový režim a během něj budou vypnuty všechny aplikace, které nejsou explicitně povoleny v seznamu Povoleno vždy.
  2. Nastavení Limitů aplikací – Pro každou z aplikací si můžete zvolit, jak dlouho ji chcete maximálně denně používat.

U obou způsobů platí, že 5 minut před vypnutím aplikace se vás systém zeptá, jestli nechcete limit odložit, takže se nemusíte bát, že by se vám například přerušila rozdělaná práce.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde