Apple chystá aktualizaci Apple Watch. Vypne senzor kyslíku v krvi, aby vyřešil patentové spory

apple vypne senzor mereni kysliku u apple watch

Ode dneška je v USA opět zakázán prodej nejnovějších Apple Watch 9 a Ultra 2. Důvodem jsou patentové spory, které se týkají funkcionality měření hladiny kyslíku v krvi. Apple se snaží situaci co nejdříve vyřešit tím, že vydá aktualizaci, která tuto funkci vypne.

Poslední vývoj ve sporu o patent

Mezinárodní obchodní komise (ITC) již dříve zjistila, že senzory kyslíku v krvi v těchto zařízeních porušují patenty vlastněné společností Masimo. Toto rozhodnutí původně vedlo k zákazu prodeje, ačkoli byl dočasně zrušen odvolacím soudem.

K 17. lednu 2024 se situace vyhrotila. Odvolací soud zamítl žádost Apple o prodloužení pozastavení zákazu prodeje. To znamená, že ode dneška (18. ledna) musí Apple buď odstranit funkci měření kyslíku v krvi z modelů Series 9 a Ultra 2, nebo přestat tyto modely úplně prodávat.

Reakce Apple

Jako reakci na tyto právní výzvy Apple proaktivně pracuje na softwarové aktualizaci jako možném řešení. Tato aktualizace, namísto úpravy funkčnosti senzoru, úplně deaktivuje funkci měření kyslíku v krvi. Fyzický senzor zůstává v zařízení, ale je pro tento konkrétní účel znefunkčněn. Toto rozhodnutí je v souladu se zjištěními, která sdílela společnost Masimo a schválením, které udělila americká celní správa.

Masimo uznalo tento krok jako krok směrem k dodržování práv duševního vlastnictví, zdůrazňující význam dodržování pravidel velkými korporacemi.

Význam senzoru kyslíku v krvi

Senzor kyslíku v krvi (SpO2) byl zaveden s Apple Watch Series 6 a je klíčovou funkcí pro monitorování zdraví, poskytuje okamžité a nepřetržité čtení měření hladiny kyslíku v krvi. Odebrání této funkce by mohlo potenciálně ovlivnit poptávku zákazníků, jak poznamenávají analytici z oboru.

Rada pro majitele Apple Watch (z USA)

Zatím není jasné, zda Apple aplikuje toto softwarové řešení na již prodané hodinky prostřednictvím aktualizace. Pokud ano, mohlo by to být vnímáno jako nespravedlivé vůči zákazníkům, kteří si hodinky zakoupili právě kvůli této funkci. Mezitím se zákazníkům, kteří si přejí Apple Watch s měřením kyslíku v krvi, doporučuje, aby si je koupili co nejdříve a vyhnuli se automatickým softwarovým aktualizacím.

Shrnutí

Probíhající právní problémy Apple s funkcí měření hladiny kyslíku v krvi vedou velké nejistotě ohledně Apple Watch v USA. Pokud máte Apple Watch z USA, pak si raději vypněte automatické aktualizace.

Většiny našich čtenářů se problém netýká, ale pokud ve sporu nedojde k rychlému vyřešení, tak by dlouhodobý zákaz prodeje Apple Watch v USA mohl mít negativní efekt na celou firmu. To by mohlo znamenat například další pokles zisku i cen akcií.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde