Spekulace: MacBook Air, Mac Pro a žluté iPhony 13 a 13 Pro

macbook air 15,5

Máme tu začátek březen, takže přichází čas na přehled spekulací o nových Apple produktech. Do konce dubna má Apple údajně v plánu oznámit nejméně tři nové produkty, včetně 15palcového MacBooku Air, nového Macu Pro a nové barevné varianty iPhonu 14.

Níže je rekapitulace, co lze od společnosti Apple očekávat v březnu a dubnu letošního roku.

15″ MacBook Air

Podle Rosse Younga, analytika specializujícího se na displeje, který má v posledních několika letech velmi dobré zkušenosti se spekulacemi o budoucích produktech společnosti Apple, zahájil dodavatelský řetězec společnosti Apple v únoru výrobu displejů pro nový 15,5palcový MacBook Air.

Young očekává, že nový MacBook Air bude uveden na trh začátkem dubna, ale k oznámení a předobjednávkám by mohlo dojít určitě dříve. Apple často oznamuje nové produkty v březnu na akci nebo tiskovými zprávami na webu, ale v roce 2021 uspořádal dubnovou akci, na které představil nový iMac, iPad Pro, Apple TV a AirTag spolu s novou fialovou barevnou variantou iPhone 12 a iPhone 12 mini.

Nová varianta s 15palcovým displejem by byla u MacBooku Air největší v historii. Současný MacBook Air má 13,6palcový displej a před několika lety byl notebook nabízen ve velikosti 11 palců. Očekává se, že nový MacBook Air bude stále vybaven LCD panelem, protože první model s displejem OLED by měl být uveden na trh až v roce 2024.

Stejně jako 13palcový MacBook Air bude údajně i 15palcový model k dispozici s čipem M2. Apple uvádí, že čip M2 má ve srovnání s čipem M1 až o 18 % rychlejší CPU, až o 35 % rychlejší GPU a až o 40 % rychlejší Neural Engine.

Známý analytik Ming-Chi Kuo loni tvrdil, že 15palcový MacBook s variantami čipů M2 a M2 Pro bude uveden ve druhém čtvrtletí roku 2023 nebo později. Zajímavé je, že Kuo uvedl, že tento MacBook by nemusel mít označení Air. Čistě spekulativně je možné, že by Apple mohl vydat 15palcový MacBook, který by byl umístěn mezi MacBook Air a MacBook Pro, ale plány společnosti Apple se teprve uvidí.

Mac Pro

Podle Marka Gurmana z agentury Bloomberg bude příští Mac Pro k dispozici s připravovaným čipem Apple M2 Ultra, což by z něj učinilo nejrychlejší Mac všech dob. Očekává, že nový Mac Pro bude mít stejný design jako model 2019, ale bude postrádat uživatelsky upgradovatelnou paměť RAM. Vyšší třída čipu „M2 Extreme“ pro tento počítač byla zřejmě zrušena.

V lednu Gurman uvedl, že Apple interně testuje nový Mac Pro se systémem macOS 13.3, který bude podle společnosti Apple veřejně vydán letos na jaře. Vzhledem k tomu je možné, že by Apple mohl vydat Mac Pro i macOS 13.3 kolem března nebo dubna, ale stále neexistuje žádný definitivní časový rámec pro vydání počítače v tomto roce, takže zůstává šance, že nový Mac Pro bude oznámen na konferenci WWDC 2023 v červnu nebo později v tomto roce.

Nová barva iPhone

Společnost Apple často uvádí alespoň jednu novou barvu iPhonu v březnu nebo dubnu a nedávné zvěsti naznačují, že by tato tradice mohla pokračovat i letos.

Podle příspěvku na Weibo, který sdílí japonský blog Mac Otakara, plánuje Apple letos na jaře vydat iPhone 14 a iPhone 14 Plus ve žluté barvě. Společnost Apple naposledy nabízela žlutou barevnou variantu pro iPhone 11 v roce 2019 a iPhone XR v roce 2018. Není jasné, zda Apple plánuje vydat novou barvu pro modely iPhone 14 Pro.

Na své akci v březnu 2022 představila společnost Apple novou zelenou variantu iPhone 13 Pro a iPhone 13 Pro Max a novou zelenou barvu pro iPhone 13 a iPhone 13 mini. V dubnu 2021 Apple zpřístupnil iPhone 12 a iPhone 12 mini ve fialové barvě.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde