Recenze iPhone 13: co nás překvapilo?

iphone_13_mini_recenze

Prodej iPhone 13 byl zahájen a testy v redakcích technických časopisů po celém světě jsou v plném proudu. Testování iPhone 13 sice stále probíhá, ale přesto vám přinášíme obsáhlý přehled prvních výsledků. 

Obsah článku:

Design iPhonu 13

Existují čtyři modely iPhone 13, přičemž iPhone 13 a 13 mini a modely Pro a Pro Max jsou si kromě velikosti technicky i designem velmi podobné. Je zjevné, že iPhone 13 se podobá dokonce i iPhonu 12. Jediný rozdíl ve vzhledu je změna rozmístění čoček fotoaparátů na zadní straně u základního modelu a zmenšení výřezu na displeji. 

Zajímavější je rozdíl v hmotnosti. Všechny varianty iPhonu 13 jsou těžší než jejich předchůdci, přičemž iPhone 13 vykazuje největší nárůst hmotnosti – ze 140 gramů u iPhonu 12 na 170 gramů! To je nárůst o více než 20 %. Nejtěžším modelem je 13 Pro Max s 238 gramy (12 Pro: 226 gramů). 

Nové displeje v iPhonu 13 a iPhone 13 Pro

Apple slibuje, že nový displej Super Retina XR bude zářit jasněji než jeho předchůdce. To potvrzuje test časopisu COMPUTER BILD, který namísto 627 kandel na metr čtvereční u iPhonu 12 naměřil v laboratoři až 1 185 kandel (při zobrazení HDR snímků) a až 833 kandel při běžném zobrazení. To znamená, že iPhone 13 téměř dohání špičkové modely, jako je iPhone 13 Pro Max, který v HDR zobrazení dosahuje 1 190 kandel, ale bez HDR stále svítí o něco jasněji při 1 000 kandelách. 

Vyšší obnovovací frekvenci až 120 hertzů pro plynulejší zobrazení iPhone 13 ani 13 mini nenabízí. Tu mají pouze modely Pro. Reprodukce barev iPhonu 13 je na stejně vysoké úrovni jako u iPhonu 12. Jemnost obrazovky je vynikající – 462 ppi.

Jak mnozí očekávali, iPhone 13 přichází s menším výřezem. Je užší, ale také o něco vyšší. Aby to bylo možné, společnost Apple zmenšila velikost systému TrueDepth kamery Face ID, ale i nadále slibuje „nejbezpečnější ověření obličeje, jaké je v chytrém telefonu k dispozici“. 

Větší plochu displeje však uživatelé prakticky nevyužijí. Je to proto, že prostor napravo a nalevo od výřezu využívá jen velmi málo aplikací. Samotná společnost Apple bohužel dodatečný prostor pro další informace nevyužívá. Například stav nabití v procentech je stále vidět pouze v ovládacím centru (které se stále zobrazí po přejetí prstem do strany z pravého horního rohu).

Apple A14 vs A15 aneb srovnání procesorů

Řada iPhone 13 dostala nový procesor Apple A15 Bionic. Ten je vyráběn 5nm technologií a má šest jader (dvě rychlá a čtyři úsporná). Dokáže provést 15,8 miliardy operací za sekundu. Apple neprozradil, o kolik je rychlejší než předchůdce A14. Měření benchmarků však ukazují, že náskok v běžných aplikacích, které využívají pouze jeden procesor, je pouze 10 %. Při využití všech jader procesoru je nová generace přibližně o 25 % napřed. iPhone 13 se pořádně rozjede až s využitím grafického jádra. Například v benchmarku „3D Mark Wildlife“ dosáhne iPhone 13 mini přibližně 9 000 bodů, zatímco iPhone 12 Pro pouze 2 200 bodů. 

Zajímavostí je, že ačkoliv všechny varianty iPhonu 13 pracují s procesorem A15, existují dvě verze A15. Ve verzích Pro pracuje Apple A15 s pěti jádry GPU. V klasických iPhone 13 a 13 mini jsou čtyři jádra GPU. Proto v grafickém testu překonává model 13 Pro běžné modely 13.

Sám Apple si je zřejmě vědom toho, že A15 je oproti A14 rychlejší jen v některých oblastech. Společnost proto poukazuje na jasný náskok modelu A15 před zařízeními s Androidem (o 50 % rychlejší procesor, o 30 % rychlejší grafické jádro). Apple také klade důraz na energeticky úsporný provoz a lepší výkon v oblasti umělé inteligence (AI) díky zrychlenému „neural engine“, například u offline rozpoznávání textu v obrázcích a při překladu řeči do textu. 

Čip je také vybaven novým procesorem ISP, novým ovladačem displeje, dekodérem videa a lepší podporou kompresních formátů. Tyto výhody se vyplatí při zpracování snímků, například pro efekty ve videu a na noční snímky.

Baterka iPhone 13 vydrží o dost déle

Apple měl pravdu, když tvrdil, že řada iPhone 13 má lepší výdrž baterie než předchozí modely. Dal si ale pozor, aby u nových iPhonů nesliboval žádnou konkrétní výdrž baterie. Důvodem je 5G. V závislosti na frekvenci a kvalitě signálu 5G může být výdrž baterie mnohem kratší.

V testu baterie, který prováděl server PCMAG bylo na iPhonech puštěné video přes Wi-Fi, dokud se baterie telefonu nevybila. Při nich se ukázalo, že nové telefony mají výrazně lepší výdrž baterie než předchozí modely – a že iPhone 13 Pro Max má nejdelší výdrž baterie, jakou kdy byla u iPhone.

Jak vidíte na grafice výše, rozdíl mezi řadami iPhone 12 a iPhone 13 a rozdíl mezi jednotlivými modely iPhone 13 je velký. iPhone 13 mini  vyřešil problém iPhonu 12 mini a má dokonce lepší výdrž baterie než standardní iPhone 12. Všechny modely řady 13 mají oproti předchozím telefonům výrazně vylepšenou baterii.

iPhone 13 se nabíjí opravdu rychle

Pokud jde o nabíjení, testy poskytly zajímavé údaje. Se stejným 20wattovým napájecím adaptérem USB-C se iPhone 13 i přes větší baterii nabije zhruba stejně rychle jako iPhone 12. Plné nabití iPhone 13 trvalo 2 hodiny a 15 minut, což je o 6 minut méně než u iPhonu 12. 

Zajímavostí je, že baterie iPhonu 12 byla po 15 minutách nabitá na 30 %, ale baterie iPhonu 13 pouze na 26 %. 

iPhone 13 fotí i natáčí lépe při horším osvětlení

Fotoaparát všech 4 modelů si zachoval některé technologie, které byly ještě loni vyhrazeny pro modely Pro. Například optická stabilizace obrazu pracuje s komplexní technologií posunu snímače, při níž pohyblivý snímač kompenzuje vibrace a chvění fotoaparátu. 

Hlavní fotoaparát (širokoúhlý) dostal nový, větší, snímač s velikostí pixelů 1,7 μm (iPhone 13) oproti 1,4 μm (iPhone 12). Z hlediska velikosti pixelů iPhone 13 dohání iPhone 12 Pro Max, který měl největší snímač v roce 2020. To by mělo hlavnímu fotoaparátu umožnit zachytit o 47 % více světla, což povede k vyššímu jasu a snížení šumu. Kvalita obrazu při slabém osvětlení je díky tomu lepší. Když se podíváme na modely iPhone 13 Pro, tak ty mají ještě lepší světelnost díky rychlejší cloně (f/1,5 místo 1,6) a snímači o velikost pixelu 1,9 μm (iPhone 13 má 1,7 μm).

Testy časopisu The Verge v praxi potvrzují informace ze specifikacá. Ukazují, že za denního světla nejsou mezi fotoaparátem iPhonu 13 a 13 Pro téměř žádné rozdíly. Ani ve srovnání s předchůdci z řady iPhone 12 nejsou žádné dramatické rozdíly. 

Při slabém osvětlení je však méně obrazového šumu a větší dynamický rozsah při slabém a dokonce i středním osvětlení. Apple tvrdí, že upravil způsob, jakým zachází s černým bodem, takže expozice stínů je nyní také přesnější. iPhone 13 Pro je prostě ochotnější nechat tmavé oblasti tmavé a zároveň přesně exponovat světlé oblasti. V situacích, kdy by 12 Pro agresivně naskočil do nočního režimu a vše zesvětlil, 13 Pro často noční režim nepotřebuje. A když už 13 Pro do nočního režimu přepne, projde tímto expozičním procesem dvakrát rychleji.

Nově jsou dostupné další možnosti kreativního ovlivnění kompozice snímku. Nastavení snímků lze upravit pomocí fotografických stylů a nový režim Cinematic Pro u videa umožňuje rozmazat pozadí, jako tomu bylo dříve u režimu portrétní fotografie. Díky tomu vypadají videa přirozeněji. Umělá inteligence rozpoznává obličeje, zvířata a určité objekty a zaostřuje na ně. Když se někdo od kamery odvrátí, zaostření se automaticky změní na osobu v pozadí. 

Když to shrneme, tak pokud chcete nejlepší fotoaparát, musíte sáhnout po modelech iPhone Pro. Přestože iPhone 13 má také mírně vylepšený ultraširokoúhlý fotoaparát, model Pro nabízí ještě více.

Cena iPhone 13

Nový iPhone 13 si zachoval cenovku jako předchozí model, takže verze mini začíná na 19 990 Kč, klasická verze na 22 990 Kč, iPhone 13 Pro na 28 990 Kč a nejlepší verze Pro Max na 31 990 Kč. Koupit si je můžete klasicky na Alze nebo Smarty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde