Srovnání fotoaparátů iPhone SE 2. generace, iPhone XR a iPhone 11

iphone se fotoaparat porovnani s iphone 11

Pokud uvažujete o koupi nového iPhone a rádi fotíte, pak je pro vás určitě jedním z hlavních kritérií kvalita fotografií. Podíváme se na porovnání iPhone SE (2020) a iPhone XR, které mají jeden objektiv a iPhone 11, který má dva objektivy. Ve článku vycházíme z dostupných testů a videorecenzí, které naleznete v článku.

Obsah

Srovnání specifikací

Nejprve se podívejme na papírové srovnání. iPhone SE a iPhone XR nabízejí jeden objektiv, rozlišení 12 megapixelů, světelnost f/1,8 a pětinásobný digitální zoom. iPhone 11 má dvojitý modul fotoaparátu, jeden s ultra-širokoúhlým objektivem se světelností f/2.4 a druhý s širokoúhlým objektivem a světelností f/1,8. Rozlišení je u obou opět 12 megapixelů. iPhone 11 má také noční režim a dvojnásobný optický zoom. Pokud hodnotíme pouze fotoaparát, tak na papíře vítězí iPhone 11.

Reálné srovnání SE, XR a 11

Srovnání v praxi ukazuje, že všechny tři modely ve většině situací fotí velmi podobně. Pokud ale dojde například na ostré světlo, pak iPhone 11 a i iPhone SE poráží iPhone XR. Je tomu tak nejspíš díky většímu výpočetnímu výkonu uvedených modelů, které oba mají procesor Apple A13. 

Pokud se podíváme na kvalitu nahrávaného videa, pak jsou na tom všechny tři modely opět podobně. Dokážou natáčet kvalitní plynulé video i zpomalené záběry. 

Největší rozdíl nastává při funkcích, které umí využít druhý objektiv iPhonu 11. Portrétní režim je u iPhone XR a iPhone SE vyřešený softwarově, a tak funguje pouze při detekci osoby. iPhone 11 dokáže díky druhému objektivu využít portrétní režim i pro focení objektů a pro vytváření různých efektů. Největší rozdíl při srovnání těchto tří modelů je ale vidět u fotek při slabém osvětlení. Díky nočnímu režimu dokáže iPhone 11 dělat mnohem lepší fotografie při slabém osvětlení než iPhone SE a XR.

Rozdíly fotoaparátů u iPhone SE a iPhone 11

V dalším testu od youtubera Super Saf se ukázala drobná chyba u iPhone SE, který nedokáže vždy v portrétním režimu správně zaostřit vlasy. Vzhledem k tomu, že je u SE portrétní režim řešen softwarově, mohou být společně s pozadím rozostřené i vlasy focené osoby. Ve videu se můžete také podívat na výhodou ultraširokého objektivu u iPhone 11, který dává možnost zachytit mnohem větší oblast. U iPhone 11 si při natáčení videa také můžete všimnout mírně lepší stabilizace obrazu než u iPhone SE (2020).

Vyhodnocení

Pokud budeme hodnotit pouze kvalitu fotografií a nebudeme brát v potaz cenu, pak je jasným vítězem iPhone 11. Na druhém místě je iPhone SE (2020) a na třetím iPhone XR.

Můžeme ale říci, že iPhone SE 2. generace fotí velmi slušně a pokud nutně nepotřebujete funkce, které nabízí ultra-široký objektiv u iPhone 11, pak vám bude na zaznamenávání vzpomínek bohatě stačit a ještě ušetříte zhruba 8 tisíc oproti iPhone 11.

Pokud jste rozhodnuti pro iPhone SE 2020, pak si ho můžete koupit na Smarty.cz už od 12 990 Kč.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde