Začátkem loňského roku bylo společností Apple oznámeno, že spolupracuje s partnery a dodavateli na Dálném východě ve snaze vyvinout určitou formu dálkového nabíjení, která by umožnila zařízení přijímat energii, aniž by byla připojena k síti přes nabíječku, nebo USB. Koncept čelil velkým výzvám, například jak snížit ztráty energie v důsledku vzdálenosti. Tento patent byl společností Apple nedávno představen znovu a to i s jeho pokračováním.

Konkrétně, podle patentu zveřejněného ve Spojených státech, zkoumá Apple řadu bezdrátových technologií na střední a dlouhé vzdálenosti, které by umožňovaly, aby se telefony, iPady, nebo jiná kompatibilní zařízení jednoho dne sama nabíjela pomocí domácí Wi-Fi.

Patentované „bezdrátové nabíjení se dvěma frekvenčními anténami“ popisuje Apple různými způsoby přenosy energie do kompatibilních elektronických zařízení prostřednictvím stejných frekvencí, které jsou obvykle vyhrazeny pro datová komunikační zařízení – jako je například Wi-Fi, nebo další „vhodná bezdrátová komunikační linka“.

Patent uvádí, jak by mohl tento přenos energie vypadat. Mohl by zahrnovat určité pásmo kmitočtů, mezi 700 MHz a 2700MHz, nebo Wi-Fi linky pracující mezi 2,4 GHz a 5 GHz. Pravděpodobně se bude patent vztahovat na 802.11 a Wi-Fi kanály, které jsou v současnosti provozovány přes standardní 60 GHz WiGig.

Návrh společnosti Apple je stejně jako většina bezdrátových nabíjecích řešení založena na použití dvou antén a zařízení vybaveném bezdrátovými obvody – například kompatibilní iPhone a přijímače schopného vynechávat frekvence různých amplitud.

Na rozdíl od stávajících technologií bezdrátového napájení společnosti Apple, jako je například induktivní nabíjecí disk používaný pouze v síti Apple Watch, se nový vynález podstatně odchyluje od začlenění obou komponent.

Bohužel, patent pouze jasně popisuje teoretické možnosti bezdrátového přenosu energie přes komunikační linku, neposkytuje však žádné specifické podrobnosti o tom, jak implementovat různé antény vydávající paprsek, který by umožnil začlenit technologii do konkrétního produktu.

Ačkoliv se u letošního iPhone 8 očekává, že bude mít bezdrátové nabíjení, je ale velmi nepravděpodobné, že by již v této době měla společnost Apple tuto metodu dostatečně vyvinutou a odzkoušenou a iPhone jí již disponoval. Pokud by se tomu tak stalo, byla by to revoluce v nabíjení. Je však hezké vidět, jak se Apple snaží posouvat hranice techniky stále dál…

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde