Aktualizace iOS 17.3: zásadní zlepšení zabezpečení proti krádeži. Nečekejte, aktualizujte.

ochrana odcizenych zarizeni iphone

Nejnovější aktualizace operačního iOS nabízí mnohem více než obvyklá vylepšení a opravy chyb. Hlavní novinkou je nová bezpečnostní funkce: Ochrana odcizených zařízení. Tato novinka je zásadní pro ochranu vašich dat v případě fyzické krádeže iPhone. Mezi „drobné“ novinky pak patří: kompatibilita AirPlay s vybranými hotelovými televizory a společné playlisty v Apple Music.

Nová generace zabezpečení

Aktualizace iOS 17.3 s funkcí Ochrana odcizených zařízení překračuje běžné bezpečnostní standardy. Nejedná se o prevenci proti malwaru nebo hackerům. Tato funkce se zaměřuje na ochranu vašich důležitých digitálních dat a přístupu k účtům v případě, že se váš iPhone dostane do nesprávných rukou.

Ochrana důležitých dat

Naše iPhony uchovávají řadu citlivých dat, od osobních fotografií a videí až po bankovní aplikace a detaily kreditních karet. Často obsahují hesla pro různé účty a i přes zapnutou dvoufaktorovou autentizaci (2FA) je iPhone zařízením, které přijímá tyto 2FA texty nebo provozuje 2FA aplikaci. V nesprávných rukou to může mít katastrofální následky.

Hlavní zranitelností v bezpečnostním systému Apple byl číselný kód pro odemknutí iPhone. Pokud zloděj pozoruje, jak zadáváte svůj bezpečnostní kód a poté ukradne váš iPhone, může jej odemknout, deaktivovat klíčová bezpečnostní nastavení jako je Najít můj iPhone, přistupovat k vašim heslům, používat karty v aplikaci Peněženka a dokonce vás zablokovat z vašeho vlastního Apple ID.

Představení funkce: Ochrana odcizených zařízení

Po aktualizaci na iOS 17.3 můžete v Nastavení > Face ID a Kód zařízení zapnout Ochranu odcizených zařízení. Jakmile je aktivována, váš bezpečnostní kód již nebude postačovat k:

  • Přístupu k heslům iCloud Keychain
  • Vymazání dat a nastavení
  • Vypnutí režimu ztráty
  • Použití vašeho iPhone k nastavení nového zařízení
  • Použití platebních metod uložených v Safari
  • Odesílání peněz přes Apple Cash
  • Žádosti o novou Apple Card

(Poslední 2 body se uživatelů z ČR netýkají.)

Místo toho budete muset pro tyto akce použít Face ID nebo Touch ID. Tato dodatečná úroveň zabezpečení není vyžadována na známých místech, jako je váš domov, což snižuje nepohodlí při zachování bezpečnosti.

Dále jsou důležité akce, jako je změna hesla vašeho Apple ID nebo přidání/odstranění Face ID nebo Touch ID, možé jen po autorizaci. Ta probíhá ve 2 krocích s nutnou hodinovou prodlevu, aby se zabránilo zneužití.

Významné zlepšení, ale ne dokonalé řešení

I když tato funkce výrazně zvyšuje bezpečnost, není to řešení, které zajistí 100% bezpečnost. Přístup k vašemu e-mailu zůstává nezměněn, což znamená, že jakákoli služba umožňující resetování hesla prostřednictvím e-mailu zůstává zranitelná. Stále je důležité používat různá hesla a aktivovat dvoufaktorové přihlašování tam, kde je to možné.

Dokumentace od Apple

Jako u každé aktualizace je dostupná i kompletní dokumentace od Apple. V té Apple novou funkci popisuje následovně:

Ochrana odcizených zařízení

  • Ochrana odcizených zařízení posiluje zabezpečení iPhonu a Apple ID tím, že pro některé akce požaduje Face ID nebo Touch ID bez možnosti náhradního ověření pomocí kódu
  • Bezpečnostní prodleva vyžaduje Face ID nebo Touch ID, hodinovou prodlevu a následné další úspěšné biometrické ověření před provedením citlivých operací, jako je změna přístupového kódu k zařízení nebo hesla k Apple ID

Kompletní dokumentaci k aktualizaci iOS 17.3. naleznete na stránkách Apple.

Aktualizace na iOS 17.3: nečekejte, aktualizujte

Neodkládejte aktualizaci na iOS 17.3 a aktivaci Ochrana odcizených zařízení. Stanovení tohoto standardu mezi uživateli iPhone může potenciálně snížit i motivaci zlodějů, protože iPhony se stanou stále obtížnějšími ke zneužití v případě krádeže.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde