Microsoft chce TikTok. Trump souhlasí.

tiktok bude zablokovan pokud ho nekoupi microsoft prohlasil trump

Microsoft o víkendu na svém blogu oficiálně potvrdil, že má zájem o koupení sociální sítě TikTok. Akvizice by se měla uskutečnit do 15. září. CEO Microsoftu, Satya Nadella, o akvizici už osobně mluvil s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ten byl ještě v pátek proti tomuto obchodu a chtěl TikTok v USA zakázat. Nyní už Trump obchod podporuje.

Proč chtěl Trump zakázat TikTok?

TikTok je vlastněn čínskou společností ByteDance na kterou se vztahuje čínské právo, které dává čínské vládě možnost vyžádat si od soukromých firem uživatelská data. Vzhledem k tomu, že TikTok má podle odhadů v USA okolo 100 milionů uživatelů je znepokojující, že čínská vláda může mít přístup k osobním údajům tolika občanů.

Kde se vzala změna názoru?

Trump od pátku kompletně změnil názor a nyní už souhlasí s tím, že Microsoft koupí TikTok. Přispěla k tomu určitě nejen osobní schůzka s CEO Microsoftu, ale také rady poradců. Podle Reuters na něj byl vyvíjen tlak od mnoha poradců z Republikánské strany, kteří se obávají, že by zablokování TikToku v USA mohlo znepřátelit velké množství mladých voličů. To by pro Trumpa mohlo znamenat problém vzhledem k listopadovým prezidentským volbám. 

Jaká je aktuální situace?

V pondělí Trump oznámil jasné stanovisko: Pokud TikTok nekoupí Microsoft nebo jiná firma, bude v USA od 15. září 2020 zablokován. Dále pak rozvíjí stanovisko, že firma, která TikTok koupí by měl být Microsoft nebo jiná dobře zabezpečená, americká firma. Dále doplnil, že tato transakce bude znamenat velký přísun peněz do Číny, takže by USA mělo dostat zpět část z této částky za to, že umožní, aby obchod proběhl. Neobjasňuje však, jak by tato zpětná transakce měla fungovat. Na oficiální vyjádření se můžete podívat na videu níže.

Pro Microsoft by to nebyla první akvizice sociální sítě. Už v roce 2016 koupil profesní sociální síť LinkedIn za 26,2 miliard dolarů. 

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde