Výsledky Geekbench ukazují reálnou výkonnost čipu A17 v iPhone 15 Pro

iphone 17 pro benchmark iphone 15 Pro

Zbrusu nové modely iPhone 15 Pro a Pro Max jsou poháněny nejnovějším čipem A17 Pro. Čip vytvořený s využitím pokročilého 3nm výrobního procesu slibuje výrazné zlepšení rychlosti a hlavně efektivity. První výsledky testů výkonnosti Geekbench nám poskytují představu o tom, jaký skok výkonu A17 nabízí v porovnání s předchozími čipy iPhone.

Tip: iPhone 15 a 15 Pro už můžete předobjednat, zde se dozvíte více.

Přehled platformy Geekbench

Pro ty, kteří nejsou dobře obeznámeni, Geekbench je široce používaná platforma pro testování výkonnosti, která měří výkon CPU a paměti různých zařízení. Poskytuje číselné hodnoty, které umožňují snadné srovnání různých čipů a architektur. Vyšší skóre značí rychlejší zpracování dat.

Srovnání výkonu více jader s předchozími čipy

Jedním z nejužitečnějších měřítek Geekbench je skóre více jader, které testuje výkon všech CPU jader při zatížení. Podívejme se, jak se A17 daří:

  • A17 Pro: 7199 bodů
  • A16 Bionic: 6367 bodů
  • A15 Bionic: 5144 bodů

A17 dosáhl skóre u více jader o zhruba 13% vyšší než loňský čip A16 v iPhone 14 Pro. A byl zhruba o 40% rychlejší než procesor A15 Bionic z roku 2020.

Výsledky jednoho jádra také ukazují skok

U výkonu jednoho jádra, což ukazuje rychlost jednotlivých jader, byla čísla rovněž působivá:

  • A17 Pro: 2914 bodů
  • A16 Bionic: 2519 bodů

Takže rychlost jednoho jádra se zvýšila o zhruba 15% s novým A17 ve srovnání s předchozím A16. Ačkoli to není revoluční skok, udržuje výkonnost čipu Apple na stále stoupající trajektorii.

Zlepšení efektivity a výdrže baterie

Díky 3nm výrobnímu procesu A17 Bionic nabízí nejen nárůst rychlosti. Také pracuje efektivněji, což znamená lepší výdrž baterie ve srovnání s A16 a dřívějšími čipy iPhone.

Menší spotřeba energie znamená, že A17 může udržet vyšší výkon déle. To ukazuje výhody pevné integrace hardwaru a softwaru společnosti Apple.

Další faktory kromě hlavního CPU

Je třeba poznamenat, že A17 přináší další interní vylepšení mimo hlavní jádra CPU. Patří sem:

  • Vylepšená GPU rychlejší o 20% (pro grafiku)
  • Vyšší 8GB RAM oproti 6GB v iPhone 14 Pro
  • Specializovaný hardware pro kódování/dekódování médií
  • Zvýšený výkon neuronového engine pro AI

Takže v reálném použití mohou být celková zrychlení ještě výraznější, pokud vezmeme v úvahu tato další vylepšení vedle vylepšeného CPU. Nicméně testy Geekbench poskytují solidní obraz o surovém zvýšení výkonu při použití čistě CPU.

Převyšuje některé konkurenční čipy, ale ne všechny

Zajímavým srovnávacím bodem je, že A17 stále ještě úplně neodpovídá čipu Apple M1 používanému v nejnovějších iPadech a Macích co se týče výkonu více jader. Už se na ně ale pomalu výkonově dotahuje.

Navíc A17 snadno překonává mnoho konkurenčních čipů pro telefony Android. Takže z pohledu celého průmyslu si Apple udržuje vedoucí pozici v mobilním zpracování.

První data vypadají dobře

V souhrnu lze říci, že i když nový čip není revoluční, první výsledky Geekbench ukazují, že A17 Pro přináší určitou úroveň zrychlení a a zvýšení efektivity, kterou lidé očekávají každoročně od Apple. Celkově se čísla pohybují o 13-15 % výše, oproti iPhone 14 Pro.

Jakmile bude na čipu A17 Pro provedeno rozsáhlejší testování, dozvíme se ještě více o tom, jak se clkově zvýšil výkon čipu jako celku. Zatím tyto benchmarky předznamenávají očekávaný nárůst.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde