V říjnu bychom se mohli dočkat nových iMaců a možná i Maců mini, které už nebudou úplně „mini“!

V průběhu uplynulého týdne Apple učinil zásadní krok v podobě oznámení, že pracuje na nových iMac modelech, které by mohly být oficiálně představeny ještě letos. Bohužel se Apple nepodělil o žádné konkrétní specifikace nových iMaců, i přesto na internetu již kolují bližší informace, dle kterých lze soudit, že nová generace iMaců by mohla disponovat několika vylepšeními, která z něj udělají výkonnou pracovní stanici pro profíky i běžné uživatele.

Na jaké novinky se tedy můžeme těšit? Určitě by to měl být nový procesor. Konkrétně se bude jednat o model Intel Xeon E3-1285 v6, který zatím nebyl oficiálně představen. V podstatě by to měl být čip velmi podobný staršímu E3-1280 v6, který bude doplněn o integrovanou grafickou kartu Intel HD Graphics P360. Skvělou zprávu je také to, že procesory Xeon podporují ECC operační paměti.

Tyto paměti by měly být dalším důležitým prvkem nových iMaců. V základu bychom měli dostat 16 GB ECC RAM, kterou je možno navýšit až na 32 GB nebo 64 GB. Pokud jste ještě o výhodách ECC pamětí neslyšeli, je nutno zmínit, že se jedná o operační paměti, které dokážou najít a opravit chyby způsobující ztrátu dat nebo pády systému. Zatím nevíme, jestli se bude jednat o technologii DDR3L nebo DDR4.

U nových iMaců bychom se mohli dočkat také rychlejších NVM Express PCIe flash vnitřních pamětí s kapacitami až do 2 TB. To však není až taková novinka, protože i stávající 4K a 5K iMacy si můžete objednat s NVMe PCIe SSD disky nebo Fusion Drives pamětí s kapacitou až 2 TB.

Co se týče grafických karet, tak už dříve jsme se prostřednictvím agentury Bloomberg dozvěděli, že nové iMacy budou mít grafické čipy od AMD. Měly by to být karty, které zvládnou podporu virtuální reality i profesionálních aplikací. Aktuální 27-palcový iMac má grafický čip AMD Radeon R9.

Po představení letošních MacBooků Pro asi není žádným překvapením, že i nové iMacy budou disponovat konektorem Thunderbolt 3. Ten zastane roli konektoru pro napájení, USB, DisplayPortu, HDMI i VGA.

Podle některých zdrojů by měly být nové iMacy představeny někdy na konci října 2017. Na trh by měly jít s novou klávesnicí, která se možná pochlubí dotykovou lištou Touch Bar i Touch ID, to však stále záleží na tom, jak budou tyto novinky přijaty u nových MacBooků Pro.

Další důležitou zprávou je, že Apple údajně pracuje na 8K externím displeji pro Macy Pro. To je pro nás úplná novinka, Apple však potvrdil, že pracuje na vývoji monitoru nespecifikovaného rozlišení. I společnost Dell nedávno odhalila svůj 32-palcový 8K displej s cenou 5 000 USD.

Na podzim bychom se mohli setkat i s novou verzí systému macOS s označením 10.13, oficiální jméno zatím neznáme, Apple ale tentokrát nepoužije jména hor ani parků, jak tomu bylo dříve.

Poslední nová informace se týká nejvyšších modelů počítače Mac mini. Nejdražší varianta už prý nebude úplně „mini“. Možná bude vyšší a nebo širší, téměř jisté je, že se v některém ze svých rozměrů zvětší.

Tak to vypadá, že nás ve zbytku roku ještě čeká spoustu novinek, kromě trojice nových iPhonů k desetiletému výročí se dočkáme i několika nových modelů iMaců a možná i Macu Mini a příslušenství v podobě vylepšené klávesnice nebo 8K displejů přímo od Applu. Otázkou je, do jaké míry je vhodné těmto prognózám věřit, většinou se však od skutečnosti mnoho neliší. Pokud je tomu tak i tentokrát, máme se opravdu na co těšit.

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde