Vlastní aplikace Apple Notes pro iOS byla v určitém okamžiku poměrně nenápadná a zbytečná, což uživateli umožňuje provádět pouze rychlé poznámky a neorganizované seznamy.

S nástupem novějších verzí Apple přinesl do své aplikace Poznámky celou řadu pokročilých funkcí a možností a stal se tak opravdu životaschopnou platformou pro sběr dlouhých poznámek a jejich přizpůsobení pomocí odkazů, ručně psaného textu a obrázků s možností uspořádat je v různých stylech, s různými písmy, nebo dokonce zajistit je pomocí hesla, takže budou vždy schovány před zvědavci.

A i když Notes iOS není určitě určena k tomu, aby se stala náhradou tradičního textového editoru, přesto se s vámi podělíme o několik tipů, jak co nejlépe využít aplikaci Notes v systému iOS 10.

  1. Vytvořte složky a snadno přesuňte poznámky mezi nimi

Poznámky nyní umožňují vytvářet a organizovat různé složky.

  1. Otevřete Poznámky a klepnutím na žlutou <šipku zpět, která se nachází v levém horním rohu obrazovky, otevřete stránku Složky.
  2. V závislosti na nastavení iCloud se zde zobrazí seznam možností, včetně iCloud, v mém iPhonu a Poznámky přidružených k různým e-mailovým účtům.
  3. Chcete-li vytvořit novou složku, jednoduše klepněte na položku Nová složka v pravém dolním rohu obrazovky a vyberte, kde chcete, aby byl nový adresář uložen v rozbalovací nabídce.
  4. Potom budete moci pojmenovat složku, kterou chcete, a klepněte na Uložit.

Přesun poznámek z jedné složky do jiné.

  1. Vraťte se na stránku Složky a vyberte příslušnou složku ze seznamu.
  2. Klepněte na Upravit v pravém horním rohu obrazovky.
  1. Potom vyberte Poznámky, které chcete přesunout.
  2. Konečně vyberte položku Přesunout na a z příslušných možností vyberte cílovou složku.
  1. Heslo Chraňte své poznámky

Řekněme, že jste napsali soukromou poznámku, možná seznam dárků, které byste chtěli koupit pro blízké, a chcete je uložit pod ochranné heslo – a tak je to hotovo.

  1. Jednoduše klepněte na tlačítko Share (malé pole se šipkou směrem nahoru).
  2. Poté klepněte na ikonu zámku na dolním panelu nabídek.
  3. Nastavte osobní heslo a pak klepněte na tlačítko Hotovo.
  4. Klepnutím na tlačítko Uzamknout v pravém horním rohu obrazovky zablokujete poznámku, až skončíte.
  5. Poznámku můžete snadno odemknout klepnutím na ikonu zámku v pravém horním rohu obrazovky nebo klepnutím na Zobrazit poznámku.
  6. Pokud je zařízení vybaveno Touch ID, jednoduše skenujte prst – poznámka je nyní odemčena.
  1. Přidejte fotky do poznámky
  2. Ze spodního panelu nástrojů v libovolné poznámce stačí klepnout na ikonu středu fotoaparátu, která vám umožní buď zachytit novou fotku nebo video, a nebo přidat stávající z kamery.
  3. Vyberte fotografii nebo video a vyberte možnost Zvolit v pravém dolním rohu.
  4. Jakmile se objeví fotografie nebo videa (což může trvat několik vteřin), zobrazí se jako inline přílohy přesně tam, kde byl umístěn kurzor na obrazovce.
  1. Vytvořte vyhledávací seznam

Je to skvělá funkce pro vytváření seznamů s potravinami nebo seznamů úkolů a umožňuje Vám vytvářet seznamy položek, které lze „zaškrtnout“ jeden po druhém, když je dokončíte v reálném čase.

  1. V pravém dolním rohu nové poznámky jednoduše vyberte ikonu (+), abyste odhalili panel nástrojů žlutých možností.
  2. Odtud vyberte kruhovou ikonu (√), která automaticky vygeneruje na obrazovce zobrazenou ikonu.
  3. Jakmile se objeví, můžete jednoduše zadat text a vytvořit druhou položku v seznamu, stačí stisknout klávesu enter a objeví se nová bublina.
  1. Přidejte do poznámky ručně psaný text

Tato funkce vám umožní přidat vlastní poznámku přidáním ručně psaného textu, nebo ručně kreslených návrhů.

  1. V libovolné poznámce jednoduše vyberte čtvrtou, žlutou roztřepenou ikonu ze spodního panelu nástrojů a vyberte možnost, která nejlépe vyhovuje Vaší poznámce.
  2. Budete moci psát pomocí různých psacích nástrojů, jako je tužka, pero nebo hrubá značka.
  3. Můžete také vybrat jinou barvu písma klepnutím na poslední ikonu černé (o) v dolním panelu nástrojů.
  4. Písemný text může být také smazán nebo zrušen, pomocí nástroje pro gumu, nebo jednoduše klepnutím na zadní nebo přední šipky v levém horním rohu.
  1. Vytvořte jedinečné záhlaví, tučný text, kurzívu nebo podtržené písmo

Poznámky k iOS 10 přicházejí se spoustou jedinečných možností formátování,

  1. Spusťte novou poznámku a klepněte na ikonu (+) a vyberte z prvních možností první žlutou (Aa) ikonu.
  2. Zobrazí se podnabídka zahrnující možnosti jako titul, nadpis a seznam s odrážkami. V závislosti na stylu, se kterým hodláte používat poznámku, vyberte možnost a zvolený text bude automaticky odpovídajícím způsobem naformátován.
  3. Chcete-li zvýraznit tučně, kurzívou nebo podtrhnout text, jednoduše dvakrát klepněte na libovolné slovo na obrazovce a poté vyberte text, který chcete zvýraznit, klepnutím a posunutím „bodkovaných“ konců políček zvýraznění, čímž pokryjete, co chcete změnit.
  4. Vyberte volbu BIU z možností nabídky a pak vyberte Tučné, Kurzíva nebo Podtržené – zvýrazněný text na obrazovce se odpovídajícím způsobem změní.
  1. Spolupracujte v reálném čase

I když tato funkce funguje pouze mezi uživateli se systémem iOS 10 nebo novější, je to přesto užitečný nástroj pro ty, kteří chtějí v reálném čase vytvářet a upravovat poznámky. Ideální pro spolupráci s poznámkami pomocí kontaktů, spolupráce vám umožňuje zpracovávat poznámky, upravovat je, ukládat je a zobrazovat změny v celé řadě zařízení iOS v reálném čase.

  1. Chcete-li přidat do své probíhající poznámky kontakty, klepněte na ikonu spolupráce v pravém horním rohu obrazovky.
  2. Vyberte iMessage nebo e-mailové kontakty a pokud budou iOS 10 spuštěny, obdrží odkaz, ze kterého se budou moci připojit k poznámce přímo z vlastního zařízení iOS.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Prosím zadejte svůj komentář
Prosím zadejte své jméno zde